Nikdy neodvracaj zrak (SRN/Taliansko 2018)

Nikdy-neodvracaj-zrakWerk ohne Autor
Historický triler, 188 minút
Scenár a réžia: Florian Henckel von Donnersmarck. Kamera: Caleb Deschanel. Strih: Patricia Rommel, Patrick Sanchez Smith. Hudba: Max Richter. Hrajú: Tom Schilling, Sebastian Koch, Paula Beer, Saskia Rosendahl, Oliver Masucci, Cai Cohrs, Ina Weisse, Jevgenij Sidichin, Mark Zak, Ulrike C. Tscharre, Bastian Trost, Hans-Uwe Bauer a ďalší.
Slovenská premiéra: 25. apríla 2019
Kurt (Tom Schilling) sa po prvýkrát s moderným umením zoznámil ako dieťa na výstave „zvrhlého umenia“ usporiadanej nacistami. Po vojne potom ukáže svoj talent a študuje výtvarnú akadémiu vo východonemeckých Drážďanoch. Tu stretáva Ellie (Paula Beer) a je presvedčený, že našiel lásku svojho života. Jej otec, prominentný lekár Carl Seeband (Sebastian Koch), s ich vzťahom však zásadne nesúhlasí a snaží sa ho za každú cenu zničiť. To, čo nikto z nich zatiaľ netuší, je skutočnosť, že ich životy sú už dávno prepojené hrozným zločinom, do ktorého bol Seeband za vojny zapletený. Kurtovi a Ellie sa nakoniec podarí odisť do západonemeckého Düsseldorfu. Kurt pokračuje v štúdiu a hľadá v slobodnom svete svoj nový, moderný výtvarný štýl. Životné skúsenosti a traumy sa Kurtovi nakoniec stávajú inšpiráciou, vďaka ktorej začína tvoriť osobité obrazy, ktoré odrážajú nielen jeho vlastný osud, ale aj pocity celej povojnovej generácie... Príbeh snímky sa inšpiroval skutočnými udalosťami aj osobami. Preklenuje tri éry nemeckej histórie, v rámci ktorých maliar Kurt Bartnert prežil svoje detstvo v nacistickom Nemecku, vyrastal v komunistickom Východnom Nemecku a svoj umelecký vývoj zavŕšil v Západnom Nemecku. Režisér a scenárista Florian Henckel von Donnersmarck (držiteľ Oscara za Životy tých druhých) natočil svoj tretí celovečerný film pod vplyvom svojho záujmu o výtvarné umenie a po inšpiratívnom stretnutí s dielom nemeckého maliara Gerharda Richtera, ktorého život a dielo mu slúžilo ako jeden z inšpiračných zdrojov. Film Nikdy neodvracaj zrak získal dve nominácie na Oscara a bol ocenený na festivale v Benátkach.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.