Teroristka (ČR 2019)

TeroristkaTeroristka
Tragikomédia, 95 minút
Scenár a réžia: Radek Bajgar. Kamera: Lukáš Hyksa. Strih: Jan Mattlach. Hudba: Jiří Hájek. Hrajú: Iva Janžurová, Martin Hofmann, Tatiana Vilhelmová, Pavel Liška, Eva Holubová, Jana Plodková, Kristina Svarinská, Sára Affašová, Eva Leinweberová, Anita Krausová a ďalší.
Slovenská premiéra: 4. apríla 2019
Marie (Iva Janžurová) je učiteľka na dôchodku, ktorá po celý život svojich žiakov učila, žč základom všetkého je slušnosť a násilie nič nerieši. Život jej však nedáva za pravdu, a tak si jedného pekného dňa povie, že už si nechce pripadať ako krava, a keď jej proti arogantnému pôvodcovi lokálneho zla Vlastimilovi Machovi (Martin Hofmann) nepomôže ani starostka (Tatiana Vilhelmová), zoženie si zbraň a rozhodne sa urobiť to, čo väčšinu z nás občas napadne, ale hneď tú myšlienku vytesníme. Veľmi skoro však zistí, že ako je vražda zložitá morálne, je rovnako zložitá aj logisticky – napriek tomu, že jej bývalý žiak Trpělka, momentálne v podmienke (Pavel Liška), jej dáva cenné životné rady: „Kriminalita len vyzerá jednoducho, pani učiteľka, ale potom sa vždy niečo poserie.“ O výbere témy režisér a scenárista filmu Radek Bajgar hovorí: „V posledných rokoch sa posúvajú hranice arogancie a hrubosti, grázli na všetkých úrovniach cítia, že môžu naozaj úplne všetko, pretože verejnosť to zase nejako zvládne. Normálni ľudia sa predsa nebránia. Hrozí však, že raz to preženú a niekto sa začne správať ako Marie. Vo filme to môže byť vtipné, v realite to určite nebude.” A k obsadeniu Ivy Janžurovej do hlavnej úlohy dodáva: „Scenár som písal jednoznačne pre Ivu Janžurovú, bez nej by som do toho asi nešiel. To, čo tá postava zažije, je zároveň tragické a pritom to vyzerá veľmi zábavne. Divák putuje s ňou a musí jej všetko aj veriť, rozumieť jej aj v situácii, keď robí extrémne veci.”
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.