„Je mi jedno, že sa zapíšeme do dejín ako barbari“ (Rumunsko/ČR/Francúzsko/Bulharsko/SRN 2018)

Je-mi-jedno-ze-sa-zapiseme-do-dejin-ako-barbari„Îmi este indiferent daca în istorie vom intra ca barbari“
Tragikomédia, 139 minút
Scenár a réžia: Radu Jude. Kamera: Marius Panduru. Strih: Cãtãlin Cristutiu. Hrajú: Ioana Iacob, Alex Bogdan, Alexandru Dabija, Ion Rizea, Claudia Ieremia, Catalin Anchidin, Ilinca Manolache, Eduard Cirlan, Sfia Nicolaescu, Mihai Niculescu, Alfredo Minea, Şerban Pavlu, Gabriel Spahiu a ďalší.
Slovenská premiéra: 28. marca 2019
Filmový komentár a zároveň poriadne čierna komédia o recyklácii novodobých dejín. Názov filmu je priamym citátom vtedajšieho politického predstaviteľa, ktorý ho predniesol na rade ministrov v roku 1941, a stal sa tak počiatkom etnického masakru v okupovanej Odese. Mladá divadelná režisérka Mariana (Ioana Iacob) chce zrekonštruovať skutočné udalosti, avšak stretáva sa s neustálou snahou dejiny zľahčovať, upravovať a relativizovať... Film získal hlavnú cenu na festivale v Karlovych Varoch. Radi Jude (1977) v roku 2003 vyštudoval filmovú réžiu na Univerzite médií v Bukurešti a pracoval ako asistent réžie. Nakrútil sériu krátkych filmov, medzi ktorými najviac vynikajú Elektrónka (Lampa cu caciula, 2006; viac ako 50 medzinárodných cien – Sundance, San Francisco, Los Angeles a iné) a Alexandra (2007). Jeho celovečerný debut Najšťastnejšie dievča na svete (Cea mai fericită fată din lume, 2009) vyhral na Berlinale cenu CICAE a do programu si ho vybralo vyše 50 filmových festivalov. V roku 2011 režíroval a produkoval nezávislú snímku Film pre priateľov (Film pentru prieteni). Jeho druhý celovečerný film Všetci v našej rodine (Toata lumea din familia noastra, 2012), ktorý mal premiéru na Berlinale, získal cenu Sarajevské srdce na filmovom festivale v Sarajeve, cenu Le Bayard d’Or za najlepší film a pre najlepšieho herca na MFF Namur a vybralo si ho viac ako 30 festivalov na celom svete. Jeho krátke filmy Tieň oblaku (O umbra de nor, 2014) a Prejsť cez stenu (Trece si prin perete, 2014) boli uvedené v Cannes. Jeho tretí dlhometrážny film Aferim! (2015) mal premiéru na 65. Berlinale, kde zaň získal Strieborného medveďa za réžiu ex aequo.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.