V Sydney uvidia kolekciu slovenských filmov

Hollého film Signum laudis je obžalobou krutosti a nezmyselnosti vojny. Odohráva sa v posledných dňoch prvej SignumLaudissvetovej vojny na ruskom fronte a rozpráva tragický príbeh fanaticky poslušného kaprálika Hoferika, vojaka telom i dušou. Vojnovú tému reflektuje aj dokumentárny film Petra Solana Len lístok poľnej pošty o nedokončenej životnej ceste mladého talentovaného umelca, jedného z miliónov mŕtvych v prvej svetovej vojne.

Otváracím filmom festivalu je dráma Jan Palach (2018) Roberta Sedláčka, ktorá na základe dostupných faktických prameňov zobrazuje posledné mesiace Palachovho života. Ukazuje cestu, na ktorej sa z milujúceho syna, oddaného janpalach resizepriateľa a citlivého, premýšľajúceho študenta filozofie stala „pochodeň číslo 1“ s nádejou vyburcovať národ z okupačnej letargie. Počas slávnostného večera bude ako predfilm uvedená študentská snímka Poetika Anima (2018) režisérky Kriss Sagan, nenaratívny animovaný film o žene, ktorá transformuje svoju úzkosť v tekutom časopriestore. Film vznikol na motívy rovnomennej lyrickej básne, vytvorenej syntézou režisérkiných denníkových zápiskov, a svetovú premiéru mal na MFF Varšava.

Súčasnú kinematografiu budú reprezentovať aj filmy Dôverný nepriateľ (2018) Karla Janáka, Pivnica (2018) Igora Vološina, Sloboda (2017) Jana Speckenbacha a rozprávka Dušana Rapoša Keď draka bolí hlava (2018). Z krátkometrážnej tvorby sa premietnu filmy Žltá (2017) Ivany Šebestovej pred filmom Miloša Formana Hoří má panenko, Journey (2018) Mareka Jasaňa pred filmom Chata na prodej Tomáša Pavlíčka a Posledný autobus (2011) režisérskej dvojice Ivana Laučíková a Martin Snopek pred dokumentárnym filmom Robert Vano – Příběh člověka Adolfa Ziku.

Český a slovenský filmový festival v Austrálii vznikol v roku 2014 zo zámerom prezentovať českú a slovenskú kinematografiu divákom v Sydney, každoročne uvádza nové filmy i snímky staršieho dáta. Súčasťou festivalu sú aj sprievodné podujatia. Podujatie organizuje ARINA s austrálskou spoločnosťou IKSIMA Films, slovenským partnerom je Slovenský filmový ústav (SFÚ).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.