Green Book (USA 2018)

Green-BookGreen Book
Tragikomédia, 130 minút
Scenár: Nick Vallelonga, Brian Currie, Peter Farrelly. Réžia: Peter Farrelly. Kamera: Sean Porter. Strih: Patrick J. Don Vito, Hudba: Kris Bowers. Hrajú: Viggo Mortensen, Mahershala Ali, Linda Cardelini, Sebastian Maniscalco, Dimiter D. Marinov, P. J. Byrne, Mike Hatton, Joe Cortese, Maggie Nixon, Von Lewis, Jon Sortland, Don Stark a ďalší.
Slovenská premiéra: 7. marca 2019
Tony „Lip“ Vallelonga (Viggo Mortensen) je taliansko-americký vyhadzovač a drobný podvodník pochádzajúci z robotníckych pomerov. Keďže súrne potrebuje peniaze, prijme prácu šoféra a bodyguarda pre Dr. Dona Shirleyho (Mahershala Ali), vzdelaného pianistu afroamerického pôvodu, ktorý má v pláne dvojmesačné koncertné turné v južanských mestách, kde je rasizmus ešte väčšmi zakorenený. Obaja muži nemôžu byť väčšmi odlišnejší – Tony je výrečný extrovert takmer bez vzdelania, ale dokáže sa vylízať z každej šlamastiky, nadovšetko miluje svoju manželku Dolores (Linda Cardellini) a vyprážané kurence, Don je zase distingvovaný introvert s jemnými mravmi a pevnými zásadami. A hoci to znie neuveriteľne – výsledkom ich cesty je zmysluplné a jedinečné priateľstvo... Film Green Book sa inšpiroval skutočným príbehom, ktorý sa odohral začiatkom 60. rokov minulého storočia v USA, kde v tom čase vládla tvrdá rasová segregácia. Zelená kniha bola príručkou, kde bol zverejnený zoznam ubytovacích zariadení, v ktorých okrem belochov ubytovali aj černochov. Problematika rasizmu nevymizla ani po takmer 60 rokoch, práve naopak, v posledných rokoch nebezpečne narastá, a tak film nastavuje zrkadlo aj nám samým. Snímka získala tri sošky Oscarov vrátane ceny pre najlepší film (Mahershala Ali dostal svojho druhého Oscara ako najlepší herec vo vedľajšej role, tretiu sošku si odniesli scenáristi Nick Vallelonga, Brian Hayes Currie a Peter Farrelly). Len pre zaujímavosť uvádzame, že snímka dostala aj Zlaté glóbusy v rovnakých kategóriách.
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.