Čo sme komu zase urobili? (Qu´est-ce qu´on a encore fait au bon Dieu?)

Zatiaľ čo rasistický manželský pár so silným kresťanským a nacionálnymi cítením precestoval celý svet, ich štyri dcéry sa so svojimi manželmi, mimochodom, Arabom, Židom, Afričanom a Aziatom, rozhodli presťahovať do odlišných kútov Cosme2 resizesveta. Zo strachu, že už svoje dcéry a vnúčatá uvidia len na fotke alebo raz do roka, sa starí rodičia rozhodnú svojim dcéram zabrániť v tom, aby sa odsťahovali. Jednoduchá premisa s množstvom potencionálneho humoru.

Snímka na jednej strane pracuje s mimoriadne aktuálnou a pomerne relatívnou témou. Na druhej strane je však neuveriteľnou zábavou. Je absolútnou revoltou od začiatku až do úplného konca. Vzhľadom na príležitostne kontroverzné a často mimoriadne citlivé témy týkajúce sa rasizmu, multikulturalizmu, homosexuality, cirkvi, no najmä generačnej medzery medzi rodičmi a ich deťmi, je film fascinujúcim podnetom pre vznik najrôznejších debát. Avšak, nie hocijako, Cosme3 resizeale s pridanými hodnotami. Opäť raz brilantnými hereckými výkonmi a neopakovateľným humorom.

Čo sme komu zase urobili? je hlbokou politicko-spoločenskou satirou mnohých problémov spojených s kultúrnou a generačnou rozdielnosťou. Už len to, že sa v konzervatívnych manželoch neustále miesi tento obrovský generačný a ideologický konflikt, keď vidia, že ich štyri dcéry sa vydali za štyroch mužov s úplne cudzím pozadím voči svojim tradičným očakávaniam, je poriadna nálož. Takýchto všeobecných tém v sebe snímka nesie mnoho. Film však, prekvapivo, dokazuje, že aj keď sa zaoberá takto vážnymi témami, s ktorými sa Cosme5 resizedennodenne stretávame a sú súčasťou našich životov, dajú sa podať aj ako sociálny komentár a veselá komédia súčasne. Vtipy sa pritom pohybujú od úplne banálnych a hlúpych, až po sofistikovanú satiru pranierujúcu nezmyselné predsudky.

Film sa, navyše, zaoberá v súčasnosti mimoriadne aktuálnymi a pálčivými témami, akými sú multikulturalizmus a rasizmus. Ide o intenzívnu líniu spojená s pretrvávajúcim problémom imigrantov – „daj si pozor na peňaženku“, „určite je terorista“, „ešte aj imigranti utekajú z Francúzska“. Je fascinujúce, ako tvorcovia, napriek takejto ostrej kritike, udržiavajú hranicu medzi tým, čo Cosme10 resizeje ešte v rámci rasizmu a predsudkov znesiteľné a prekročením tejto pomyselnej hranice. Aj keď, musím poznamenať, že mnohokrát sa pohybujú presne na, v niektorých prípadoch možno jemne za, touto líniou. Vždy to ale načrtnú tak, aby vytvorili rovnováhu medzi politickým diškurzom a tým, že postavy sú nám v konečnom dôsledku predsa len sympatické.

Čo sme komu zase urobili? je snímka mnohokrát kritizovaná za predstavovanie klasických rasistických stereotypov. Ja si však myslím, že ide skôr o film, ktorý tieto a mnohé iné stereotypy Cosme9 resizevyužíva na to, aby ich obrátil späť na tých, čo takéto nezmyselné predsudky voči rasovej, etnickej alebo sexuálnej odlišnosti majú. Hlavným účelom humoru je postaviť tieto stereotypy do úplne absurdného kontextu, a tým obmedziť možný škodlivý účinok takejto satiry.

Francúzska komédia Čo sme komu zase urobili? je dôkazom toho, že aj komédia dokáže vyzerať inak ako americký film plný väčšinou tupého humoru. Spomedzi všetkých, žánrovo rovnakých aj odlišných, snímok je príjemných osviežením a tým, čo by sa na filmovom plátne mohlo a malo odohrávať častejšie, nielen raz za päť rokov.

Cosme6 resizeČo sme komu zase urobili? (Qu´est-ce qu´on a encore fait au bon Dieu?), Francúzsko, 2019
Dĺžka: 98 minút
Réžia: Philippe de Chauveron
Scenár: Philippe de Chauveron, Guy Laurent
Kamera: Stéphane Le Parc
Strih: Alice Plantin
Hudba: Marc Chouarain
Hrajú: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Frédérique Bel, Julia Piaton, Noom Diawara, Émile Caen, Élodie Fontan, Pascal N´Zonzi, Salimata Kamate, Tatian Rojo, Claudia Tagbo a ďalší
Distribúcia: CinemaArt SK
Premiéra v SR: 28. februára 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.