Colette: Príbeh vášne (Colette)

Colette, celým menom Sidonie-Gabrielle Colette, sa narodila v roku 1873 v malej dedinke Saint-Sauveur-en-Puisaye. Jej otec bol bývalý armádny kapitán a matka sa zase venovala svojej záhrade, prípadne čítaniu kníh. Gabrielle Colette6 resizenedisponovala žiadnym špeciálnym vzdelaním, no napriek tomu svojho času učarovala otcovmu známemu, o štrnásť rokov staršiemu publicistovi a spisovateľovi, Henrymu Gauthiersovi-Villarsovi. Potom čo jeho vzťah opätovala, spolu sa presťahovali do Paríža, no jej kariéra sa začala rozbiehať veľmi pomaly. Jej prvé romány dokonca vyšli pod manželovým pseudonymom, ktorý bol v daných kruhoch známy ako Willy.
    
Biografické látky sa dajú podchytiť viacerými spôsobmi. Napríklad ako stručný prehľad tých najdôležitejších momentov v rámci života danej osoby, no rovnako sa môžu zamerať iba na vybraný úsek – či už na to najplodnejšie obdobie, alebo úplný Colette3 resizesklonok života, kde dotyčná osobnosť nostalgicky spomína na staré časy. V prípade snímky Colette: Príbeh vášne je v centre pozornosti prvé a nepríliš uspokojivé manželstvo talentovanej spisovateľky, ktoré však malo naozaj výrazný dopad na jej budúcu kariéru.

Romantický happy end, ku ktorému niektoré filmy postupne smerujú v priebehu celého diania a je vyvrcholením snaženia konkrétnych postáv, je v prípade Colette iba úplným začiatkom. Vstupom do manželstva sa totiž život nekončí, iba začína. Prvotné pobláznenie sa vytráca a platí to aj o ústrednej dvojici, spolunažívajúcej v Paríži. Divák má pritom už začiatku pomerne jasno v tom, že tento zväzok nemôže poriadne fungovať a nechápe, čo stojí za spriaznenosťou dvoch vskutku diametrálne Colette2 resizeodlišných osobností.

Kým Gabrielle je mladá, ambiciózna žena, ochotná urobiť pre svojho partnera čokoľvek a čo najviac sa angažovať v jeho záležitostiach, on ju evidentne berie iba ako prívesok, ktorým sa môže chváliť v spoločnosti. Jeho bohémskosť a neochota vzdať sa vysokého životného štandardu ide ruka v ruka s vynachádzavosťou a využívaním všetkých naokolo. A to i svojej vlastnej manželky, ktorú popritom podvádza a súčasne sa odvoláva na hlboko zakorenenú mužskú slabosť. Ich živelný vzťah má skrátka ďaleko od dokonalosti. No ako sa Gabrielle postupne ponára do parížskeho života a začína v sebe Colette7 resizenachádzať skrytý talent na písanie, na povrch vyliezajú aj jej city pre rovnaké pohlavie a čoraz viac sa prejavuje i jej emancipovanosť. Lenže Henry, pre ktorého sa medzičasom stala zlatou baňou, o ktorej skutočnom prínose nevie takmer nik, sa jej odmieta len tak vzdať.

Colette: Príbeh vášne vlastne prináša vcelku zaujímavý pohľad na úplné začiatky tejto velikánky francúzskej literárnej tvorby a dá sa povedať, že jej autori si vybrali to najturbulentnejšie a divácky najvďačnejšie obdobie. Ani po hereckej stránke nejde snímke veľa vytknúť a akonáhle sa Keira Knightley zbaví Colette9 resizeškatuľky mladého a citmi zaslepeného dievčaťa, už je to iba lepšie a lepšie. Adekvátne zvládnutá je i dobová výprava, či kostýmy a ani scenáristicky nejde o úplne schematickú životopisnú záležitosť, akých je viac než dosť. No i napriek tomu výsledku chyba čosi navyše a režírujúci Wash Westmoreland mu za celý čas nedokáže vtisnúť výraznejší autorský odtlačok. Miesto toho iba očakávane pendluje medzi osobnou a spisovateľskou rovinou, no len málokedy dokáže skutočne strhnúť.

Z tohto pohľadu ide o trochu nevyužitý potenciál látky a životné Colette4 resizeosudy silnej ženskej protagonistky, ktoré boli nemenej vzrušujúce ako osudy postáv z jej románov, by si zaslúžili ešte o niečo atraktívnejšie a pútavejšie spracovanie. I v tejto podobe majú tvorcovia čo ponúknuť, no navzdory nespornej snahe viacerých zúčastnených sa nad ich dielom vznáša menší opar zameniteľnosti a v konečnom dôsledku zrejme i zabudnuteľnosti. A neodpustím si ani menšiu poznámku na záver. Hoci je Keira Knightley v historických kostýmových drámach a dobových témach zjavne ako doma, občas už táto kombinácia pôsobí ako menšie klišé.


Colette resizeColette: Príbeh vášne (Celette), USA, Veľká Británia, Maďarsko, 2018
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Wash Westmoreland
Scenár: Richard Glatzer, Wash Westmoreland, Rebecca Lenkiewicz
Kamera: Giles Nuttgens
Strih: Lucia Zucchetti
Hudba: Thomas Adés
Hrajú: Keira Knightley, Dominic West, Eleanor Tomlinson, Fiona Shaw, Aiysha Hart, Al Weaver, Denise Gough, Robert Pugh, Caroline Boulton, Ray Panthaki, Shannon Tarbet a ďalší
Distribúcia: Magic Box Slovakia
Premiéra v SR: 28. februára 2019
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.