V Banskej Štiavnici sa začína Zimný filmový festival 4 živly

Jedným z vrcholov tohtoročného programu bude exkluzívna slovenská predpremiéra filmu Dobrá smrť. Dokumentarista Tomáš Krupa vo svojej novinke, ktorá príde do kín 21. marca, sleduje cestu ženy, ktorá sa kvôli 4zivlyInevizie resizeťažkej chorobe rozhodla eutanáziou ukončiť svoj život. Režisér spolu s ďalšími členmi štábu snímku v sobotu večer osobne uvedie a priblíži, ako sa mu podarilo zachytiť celkom posledné chvíle hrdinkinho života.

Tomáš Krupa bude tiež jedným z porotcov súťaže Iné vízie SK. Spolu s ním sa porotcovských úloh zhostia aj animátor, režisér a grafický dizajnér Andrej Kolenčík (autor tohtoročného festivalového vizuálu) a kulturologička Miriam Lenčová. Vyberať budú z pätice experimentálnych diel, ktoré do finále nominoval kurátor a víťaz prvého ročníka súťaže András Cséfalvay. Iné vízie SK sú súťažou diel balansujúcich na pomedzí filmu, animácie a výtvarného umenia. 4 živly ju organizujú v spolupráci s olomouckou Přehlídkou filmové animace a současného umění a online magazínom Kinečko.

Tému Nula bude reflektovať aj nedeľný program. Predpoludním budú mať návštevníci a návštevníčky možnosť spoznať výnimočné projekty z Banskej Štiavnice a okolia, ktoré sa vypracovali z nuly na vrchol. Prezentácia Raňajky s... 4zivlypremietanie resizepríbehmi „from Zero to Hero“ predstaví 4 unikátne a úspešné príbehy z oblasti kultúry a vzdelávania. Hájovňa je nový komunitný turisticko-kultúrny uzol v sedle Červená studňa, kde sa môžu turisti nielen „utúliť“, ale si aj užiť kvalitné umenie či edukačné aktivity. Kniha Lakiho mestečko vznikla z lásky k Štiavnici a vďaka podpore desiatok ľudí, ktorí milujú mesto a detskú literatúru. Artforum v Banskej Bystrici a projekt Literárna bašta sú dôkazom, že aj v časoch, keď samospráva nepraje, môže umenie prežiť, rozvíjať sa a kultivovať. Vzdelávací program Sokratov inštitút v Zaježovej vzdeláva a podporuje nádejných sociálnych lídrov a líderky, ktorí a ktoré so svojimi filantropickými projektmi často absolvujú cestu „from Zero to Hero“ v tom najpravejšom slova zmysle.

Hrané, dokumentárne i experimentálne filmy v programe 4 živlov ďalej doplní filmový kvíz, výstava v najmenšej miestnej galérii (Ukradená galerie), koncert zoskupenia Teatro Fatal či večerné párty s filmárskymi DJmi.
Viac: www.4zivly.sk.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.