Dokumentárny film Niečo naviac získal cenu Fra Angelica

Dokument Niečo naviac koncom roka 2018 zarezonoval v slovenských kinách a prejavili oň záujem viaceré televízie na Slovensku i v Čechách. Tvorcovia filmu spolu s jeho protagonistami dodnes organizujú projekcie aj v menších kultúrno-spoločenských priestoroch, kde osobne diskutujú o filme, ale aj o problematike Downovho syndrómu na Slovensku. Hlavnou aktérkou filmu je 13-ročná Dorotka s Downovým syndrómom. Jej rodičia kedysi odmietli ponuku lekárov zbaviť sa tohto dieťaťa. Dnes je z Dorotky tínedžerka, ktorá má svoje sny a túžby tak ako všetci mladí ľudia v jej veku. Jeden sen ale prerástol všetky – stať sa herečkou...

Pôvodne mal byť film Niečo naviac krátkometrážnym televíznym dokumentom o bratislavskom divadle Dúhadlo, v ktorom sa v úlohe hercov realizujú práve deti s Downovým syndrómom. Napokon sa však kameraman a režisér Palo Kadlečík, ako aj scenárista a dramaturg Martin Šenc zamerali na jednu z herečiek – a to práve na Dorotku Vlčkovú. Štyri roky objavovali jej zvláštny svet a to čo zachytili na kameru je jedinečné a nepoznané. Ich spolupráca nakoniec prerástla do rovnocenného autorského partnerstva. V divákovi svojim filmom zanechávajú dojem, že ľudia, ktorí majú vo svojom okolí dieťa s týmto syndrómom, môžu byť vlastne veľmi šťastní.

Mladí tvorcovia sa rozhodli podať príbeh dievčaťa s Downovým syndrómom tak, aby mal potenciál osloviť široké spektrum divákov. Napriek náročnej a vážnej téme, ju autori podávajú pozitívnou formou s láskavým humorom. Snímka Niečo naviac prináša zároveň silné posolstvo, ktoré diváka doslova zasiahne. Ak dokážeme vyjsť zo svojho egoizmu a nachvíľu prestaneme dávať na prvé miesto seba, dostaneme oveľa viac, ako by sme čakali. Dokumentárny film Niečo naviac do kín uviedla 20.9.2018 distribučná spoločnosť FILMTOPIA, hudbu k filmu zložila známa hudobná skladateľka Ľubica Čekovská.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.