Crème de la Crème 6 prinesie filmové lahôdky z Francúzska

Slávnostný večer sa bude 6 .marca v Cinema City Eurovea za účasti J. E. Christopha Léonziho, veľvyslanca Francúzskej republiky na Slovensku. „Takmer 300 filmov ročne, druhé miesto na svete v počte exportovaných filmov, 4 Zlaté palmy z Cannes a 17 Oscarov za posledných 10 rokov, za minulý rok 642 filmov v zahraničnej distribúcii, 80,5 milióna divákov vo svete, 468 miliónov zo vstupeniek. Francúzsky film je vo viacerých parametroch prvým v Európe. Vitajte na Crème de la Crème 6, kde uvidíte tak ako každý rok, výber kvalitných francúzskych - alebo celkom hrdo a pravdivo - francúzskych a európskych filmov“, hovorí Ivan Hronec, CEO spoločnosti Film Europe. Program tvorí 5 sekcií: Crème Premiéry, Crème Komédie, Crème Zločin, Crème Deti a Príbehy slávnych.

Do najatraktívnejšej sekcie Premiéry zaradili organizátori prehliadky 7 filmov. Svieža komédia Bécassine! (r. Bruno Podalydes, 2018) o naivnej, vždy dobre naladenej pestúnke je nakrútená podľa známeho francúzskeho komiksu. Vojnová dráma Bojovníčky slnka (Les filles du soleil) nás zavedie do Kurdistanu, kde sa Bahar, veliteľka jednotky ženských bojovníčok, chystá oslobodiť svoje mesto od islamistov a dúfa, že získa späť svojho syna. Film režisérky Evy Husson bolv súťaži na vlaňajšom festivale v Cannes. Komediálna dráma Je mi fajn, s. r. o. (I Feel Good) režisérskeho tandemu Benoît Delépine & Gustave Kervern rozpráva príbeh Jacquesa, ktorý posadnutý túžbou rýchlo zbohatnúť nahovorí zopár nešťastníkov absolvovať s ním bizarnú cestu na lacnú plastickú chirurgiu v Bulharsku. Popri Jeanovi Dujardinovi a dvornej herečke spomínaných režisérov Yolande Moreau sa v jednej z úloh objaví aj slovenská herečka žijúca v Paríži Jana Bittnerová. Najnovší experiment z dielne ikony francúzskeho filmu Jeana - Luca Godarda má názov Kniha obrazov (Le livre d´image) a na festivale v Cannes 2018 bol ocenený Zvláštnou Zlatou palmou. Hrdinom filmu Modlitba (La prière) je 22 - ročný Thomas, ktorý sa modlitbou a prácou lieči z drogovej závislosti v komunite v horách. Film bol uvedený na minuloročnom Berlinale a Anthony Bajon v hlavnej úlohe si z festivalu právom odniesol Strieborného medveďa pre najlepšieho herca. Film Yao nakrútil režisér Philippe Godeau a do postavy slávneho herca, ktorý navštívi Senegal, obsadil populárneho Omara Sy-ho. Spriatelí sa s 13 - ročným chlapcom a spolu absolvujú dobrodružnú cestu, počas ktorej herec objavuje svoje korene. Všetky filmy zo sekcie Creme Premiéry sa dostanú v najbližšom čase aj do riadnej kinodistribúcie.

Milovníci francúzskej kinematografie si určite nájdu kvalitné filmy aj v žánrovo pestrej ponuke ďalších sekcií . Crème Komédie ponúka 3 divácky úspešné filmy: Kým nás svadba nerozdelí (Le sens de la fête, r. Olivier Nakache, Éric Toledano, 2017) s desiatimi nomináciami na Cézara, Vezmi sa ma, kamoš  (Épouse-moi mon pote, r. Tarek Boudali , 2017) a víťaza Ceny diváka  Crème de la Crème 5 - Niekto to rád zahalené (Cherchez la femme, r. Sou Abadi, 2017). Sekciu Crème  Zločin reprezentujú thrillery Môj syn (Mon garçon, r. Christian Carion , 2017), Pán Bezchybný  (Un homme idéal, r. Yann Gozlan, 2014) a Prípad SK1 (L'affaire SK1, r. Frédéric Tellier, 2014). V sekcii

Crème Deti sa rodičia a deti môžu tešiť na dve najnovšie časti filmov s obľúbenými detskými hrdinami Asterix a tajomstvo čarovného nápoja (Astérix: Le secret de la potion magique, r. Alexandre Astier, Louis Clichy, 2018) a Bella a Sebastián 3: Navždy priateľmi (Belle et Sébastien 3, le dernier chapitre , r. Clovis Cornillac, 2017) a taktiež jedinečný animovaný film Dilili v Paríži (Dilili a Paris. r. Michel Ocelot, 2017), ktorý bude na prehliadke premiérovo uvedený v originálnej francúzskej verzii.

V sekcii s náznom Príbehy slávnych sa stretnú tri umelecké osobnosti – legendárny režisér Godard vo filme Obávaný (Le redoutable, r. Michel Hazanavicius 2017), slávny maliar vo filme Gauguin (Gauguin - Voyage de Tahiti. r. Edouard Deluc, 2017) a významný spisovateľ Romain Gary vo filme Prísľub úsvitu (La promesse de l’aube, r. Eric Barbier, 2017).

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.