Mrazivá pomsta (Cold Pursuit)

Odohráva sa v horách, kdesi v okolí amerického Denveru. Švédskeho herca Stellana Skarsgarda v roli Nilsa, majiteľa firmy s mohutnými snehovými pluhmi a frézami, vystriedala v britskej verzii írsko-americká hviezda Liam Neeson, Pomsta5 resizečeliaca najnovšie na sociálnych sieťach búrlivému obvineniu z rasizmu, kvôli nevinnej spomienke z detstva. Dej akčného thrilleru sa točí okolo Nilsovej pomsty za smrť jediného syna. Umrel vinou kolegu, spolu pracovali na miestnom letisku, zapleteného do obchodu s drogami. Priekupníci ich oboch naložili do auta, ale jemu sa podarilo utiecť. Synovu mŕtvolu našli nadrogovanú a polícia sa preto vyšetrovaním skutočnej príčiny smrti nezaoberala. Otec Nils teda berie spravodlivosť do vlastných rúk a členov gangu pod vedením istého Vikinga (Tom Bateman) postupne likviduje.

Priaznivcov prvého filmu táto variácia asi nepoteší. Kým Boj Pomsta7 resizesnežného pluhu s mafiou cielenejšie a s väčšou invenciou rozvíjal líniu čierneho humoru, v Mrazivej pomste sa to jediné, čo malo v príbehu príťažlivú pridanú hodnotu vytráca a objavuje sa len v náhodných scénach. K thrilleru mu chýba hlbší mrazivý záber, zložený z viacerých krokov, podrobnejšie rozpracovaný vzťah syna a otca, ochotného  bez dlhších úvah chladnokrvne vraždiť, celá emocionálna, dramatická sieť rodinných vzťahov, umožňujúca akú-takú divácku empatiu. Portrét krvilačných drogových dealerov na čele s narcisistným sadistom je tiež akosi z iného žánru. Zdá sa, akoby sa režisér i scenárista rozhodli odbočiť od čiernej komédie a nasmerovať film k Pomsta11 resizeakčnému thrilleru na poslednú chvíľu. Nevedno, akú rolu vlastne mala hrať Nilsova manželka (Laura Dern), ktorá sa bez slov vytratila a na zbytočnú štafáž sa zmenila i dvojica policajov. Kým v pôvodom filme mala multikultúrne kúzlo konkurenčná skupina srbských gangstrov na čele s bossom, zosobneným nedávno zosnulým švajčiarskym hercom Bruno Ganzom, v Mrazivej pomste ju nahradili Indiáni. Až na vtipnú scénu v dekadentnom prostredí luxusného hotela, kam dorazia prenocovať a recepčná im položí politicky nekorektnú otázku, či majú rezerváciu, sa ich kultúrny „potenciál“ prakticky nerealizuje.

Tento film sa vpisuje do kontextu „prepisu“ škandinávskych Pomsta12 resizefilmov do nových verzií. Asi najvýraznejší bol film Davida Finchera Muži, ktorí nenávidia ženy (The Girl with the Dragoon Tatoo, 2011) zo švédskej série filmov podľa románov Millenium Stiega Larssona. Tie majú nepríliš vydarené pokračovanie v americkom filme Dievča v pavúčej sieti ( The Girl in the Spider´s Web, 2018) uruguajského režiséra Fede Alvareza. Po smrti Larssona v roku 2004, kriesi postavu  magickej Lisbeth Salanderovej v literárnej i scenáristickej verzii Švéd David Lagercrantz. Do výpočtu týchto franšízovaných transferov patrí prirodzene i švédsko-dánsky televízny seriál Most, ktorý sa dočkal piatich medzinárodných pohraničných verzií.

Pomsta6 resizeMrazivá pomsta (Cold Pursuit), Veľká Británia, Nórsko, USA,  2019
Dĺžka: 118 minút
Réžia: Hans Petter Moland
Scenár: Frank Baldwin, Kim Fuoz Aakeson
Kamera: Philip Ogaard
Strih: Nicolaj Monberg
Hudba: George Fenton
Hrajú: Liam Neeson, Emmy Rossum, Tom Bateman, William Forsythe, Laura Dern, Julia Jones, Raoul Max Trujillo, Domenick Lombardozzi, Aleks Paunovic, Elysia Rotaru, John Doman, Emily Maddison a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 21. februára 2019
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.