Alita: Bojový anjel (Alita: Battle Angel)

Základom filmu je rovnomenná slávna manga z roku 1990, ktorá sa dočkala aj krátkeho dvojdielneho video  spracovania. Srdcový projekt Jamesa Camerona sa však neustále presúval a odkladal na neskôr a keď vizionársky  tvorca uviazol na dlhší čas pri pokračovaniach Avatara, réžiou bol nakoniec poverený mierne nevyspytateľný Robert Alita6 resizeRodriguez. Výsledok však nakoniec predčil prvotné očakávania a hoci na diváka nečaká žiadne prelomové sci-fi, Alita je, i za cenu určitých kompromisov, jednou z tých lepších hollywoodskych manga adaptácií, aké kedy vznikli.

Dej je situovaný do vzdialenej budúcnosti, roku 2563. Približne pred tristo rokmi prebehla vojna s Marsom, ktorá na Zemi zachovala trvalé následky. Pod jedným z posledným vzdušných miest s názvom Zalem sa rozprestiera Iron City, kde žije väčšina ľudí svoje bežné životy a sníva o tom, že sa raz dostane tam hore. Práve tu doktor Dyson Ido (Christoph Waltz) nachádza jedného dňa na skládke odpadu zničený Alita4 resizemodel kyborga s plne funkčným mozgom. Potom čo ho zoberie domov a dá mu nové telo, dievča, ktoré sa prebudí do novej reality a na nič si nespomína, dostane meno Alita. No veľmi rýchlo sa ukáže, že Alita nie je len tak obyčajný kyborg, ale niečo viac.

Jednoznačne najväčším tromfom filmu je titulná hrdinka. Najväčší paradox spočíva v tom, že hoci ide o kompletne digitálnu postavu, ktorej pomocou technológie Motion Capture prepožičala základné črty a mimiku herečka Rosa Salazar, ide o Alita8 resizezďaleka najživotnejší charakter na plátne. Ešte o niečo väčším paradoxom je, že tvorcovia sa pritom ani nesnažia, aby za každú cenu pôsobila realisticky. Ani nepôsobí, čo mimo iné podtrhujú aj jej mierne zväčšené oči, zvýrazňujúce istú zvedavosť, či počiatočnú naivitu celej postavy. Vo výsledku tak ide o pomerne netradičný kompromis, no priamym následkom je, že Alita funguje presne na rozmedzí oboch svetov. Je jedno, či práve prežíva ľudské emócie, alebo či vo svojom drobnom tínejdžerskom tele nemilosrdne likviduje ďaleko väčších Alita resizeoponentov, ani v jednom z týchto momentov nepôsobí nepatrične.

Pochváliť možno aj zachytenie futuristického mesta Iron City, a to nielen po vizuálnej stránke. Všetko dáva zmysel i po stránke štruktúry a usporiadania a hoci sa film venuje iba tomu hlavnému, je skrátka cítiť, že samotné mesto bolo vystavané na pevných manga základoch, kde si dali tvorcovia záležať na najrôznejších detailoch. Do tohto spadajú i nezriedka originálne pôsobiace robotické doplnky nájomných lovcov, či hráčov Alita2 resizemasovo rozšíreného Motorballu, najpopulárnejšieho a poriadne drsného športu budúcnosti. Výborná je i akcia, ktorá je mimoriadne prehľadná a bez zbytočných rýchlych strihov. Tomu pomáha i celkovo vydarená choreografia. Kým Alitini protivníci používajú skôr hrubú silu a rôzne mechanické vymoženosti, ona sama vsádza hlavne na rýchlosť a nacvičené ladné poskakovanie sem a tam, vďaka čomu sa je neustále na čo pozerať.

Alita7 resizeČo však snímke predsa len trochu podráža nohy, je skratkovitý scenár. V pravidelných intervaloch pritom presakujú na povrch zaujímavé nápady, či zvraty, no je viac než evidentné, že tvorcovia toho chceli zachytiť pomerne veľa a na pomerne malej ploche. Jednoduché, no úderné, cameronovské jadro sa pritom nezaprie, lenže postupne sa meniace motivácie niektorých postáv mierne trpia týmto nevyhnutým zrýchlením. Občas sa k tomu pridružia aj nie práve pasujúce dialógy, a to aj v romantickej podzápletke medzi Alitou a Hugom (Keean Johnson), postavenej na myšlienke, či Alita12 resizemôže človek skutočne milovať kyborga. Jej výstavba a vyústenie pritom nie sú vonkoncom márne, ale celkové podanie by mohlo byť určite presvedčivejšie. A aby toho nebolo málo, dej končí v najlepšom, keď sa začne naozaj rozbiehať. Ako Cameron, tak Robert Rodriguez sa už nechali počuť, že majú v pláne ďalšie diely, no je otázne, či sa ich vlastne divák niekedy dočká pri prípadnom slabšom komerčnom úspechu.

Alita5 resizeSvojim spôsobom je až škoda, že Alita: Bojový anjel skutočne nevznikla priamo pod rukami Železného Jima. Ten by jej nepochybne vtisol o niečo väčší autorský podpis a zrejme i hĺbku. Takto ide o vcelku neškodnú, no inak mimoriadne sympatickú záležitosť určenú pre čo najširšie spektrum divákov. Nie je to málo, no potenciál pôvodnej mangy nebol ani zďaleka vyťažený naplno.

Alita10 resizeAlita: Bojový anjel (Alita: Battle Angel), USA, Kanada, Argentína, 2019
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Robert Rodriguez
Scenár: James Cameron, Laeta Kalogridis, Robert Rodriguez (podľa komiksu Jukita Kišira)
Kamera: Bill Pope
Strih: Stephen E. Rivkin
Hudba: Junkie XL.
Hrajú: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connelly, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley, Keean Johnson, Jeff Fahey, Eliza Gonzáles, Ed Skrein, Casper Van Dien, Lana Condor, Leonard Wu a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiérav SR: 14. februára 2019
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.