Favoritka (Írsko/Veľká Británia/USA 2018)

FavoritkaThe Favourite
Historická tragikomédia, 119 minút
Scenár: Deborah Davis. Tony McNamara. Réžia: Yorgos Lanthimos. Kamera: Robbie Ryan. Strih: Yorgos Mavropsaridis. Hrajú: Olivia Colman, Rachel Weisz, Emma Stone, Nicholas Hoult, Joe Alwyn, Mark Gatiss, Wilson Radjou-Pujalte, Basil Eidenbenz, Alfrum Rose, Isaura Barbé-Brown, James Smith, Liam Fleming, James Melville, Jenny Rainsford a ďalší.
Slovenská premiéra: 24. januára 2019
Na začiatku 18. storočia vládne Veľkej Británii kráľovná Anna (Olivia Colman), posledná z rodu Stuartovcov, ktorá sa do histórie zapísala skôr neslávne. Je plachá a prehliadaná, trpí bolestivou dnou a nie je ani veľmi vzdelaná, čo z nej robí perfektnú obeť manipulátorov. Jej jedinou oporou v živote je lady Sarah (Rachel Weisz) a ich vzťah postupne prerastá skoro až do akej si milostnej symbiózy. Sarah sa vďaka tomu dostane do najvyšších kruhov anglickej aristokracie a za neistú kráľovnú prakticky vládne sama. Spoza kráľovninho trónu robí všetky dôležité rozhodnutia ohľadom chodu štátu. Zároveň si svoju pozíciu ostro stráži a nikoho, kto by sa pokúsil kráľovnú ovplyvniť, k nej nepustí. Podcení len svoju sesternicu Abigail (Emma Stone), ktorá na dvor prišla prosiť o prácu služobnej, keď jej rodina zbankrotovala. Sarah ju z ľútosti prijme. Netuší však, že ctižiadostivá Abigail môže ohroziť jej rolu kráľovninej favoritky. Kým Abigail vďaka svojej obľube u panovníčky rýchlo stúpa spoločenským rebríčkom, od Sarah sa začína priazeň odvracať. A to nemôže zostať bez pomsty... Olivia Colman získala za rolu kráľovnej viacero cien – napr. Zlatý Glóbus či Volpiho pohár (MFF Benátky) ako najlepšia herečka. Režisér Yorgos Lanthimos si z Benátok odviezol Veľkú cenu poroty.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.