Schindlerov zoznam (USA 1993)

Schindlerov-zoznamSchindler´s List
Historická dráma, 195 minút
Scenár: Steven Zaillian (podľa predlohy Thomasa Keneallyho). Réžia: Steven Spielberg. Kamera: Janusz Kaminski. Strih: Michael Kahn. Hudba: John Williams. Hrajú: Liam Neeson, Ben Kingsley, Ralph Fiennes, Caroline Goodall, Jonathan Sagall, Embeth Davidtz, Malgorzata Gebel, Shmuel Levy, Mark Ivanir, Béatrice Macola, Andrzej Seweryn, Friedrich von Thun a ďalší.
Slovenská premiéra: 24. januára 2019
V obnovenej premiére sa po 25 rokoch k divákom vracia preslávnený Schindlerov zoznam, snímka inšpirovaná skutočnými udalosťami a jeden z najzásadnejších filmov 20.storočia. Oskar Schindler (1908 – 1974), rodák z Brnenca pri Svitavách, bol člen NSDAP, hochštapler a cynický podnikateľ. Po porážke Poľska kúpil v Krakove smaltovňu, kde zamestnával židovských väzňov ako lacnú pracovnú silu. Keď sa stal svedkom krutej likvidácie geta, rozhodol sa vziať zodpovednosť za životy svojich „Židov“. Spolu so svojím židovským účtovníkom Isaacom Sternom (Ben Kingsley) spisuje zoznam, na ktorom sa objaví vyše 1200 mien. Chce ich presunúť do svojej novej továrne na výrobu granátov, a tak im zachrániť život... Oskar Schindler získal celý rad mierových cien a v Izraeli mu udelili titul Spravodlivý medzi národmi, po smrti ho pochovali v Jeruzaleme. Hoci sa snímka nepridržiava prísne historických faktov a mnohé prikrášľuje, Spielberg nikdy netvrdil, že nakrúca historický dokument. Dráma o holokauste získala sedem sošiek Oscarov a Spielberg sa konečne dočkal tak ocenenia za réžiu.
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.