Všetko bude (Všechno bude)

Názov a plagát k snímke (zdanlivo šťastná rodinka so psom v náručí) treba brať ako iróniu, čo sa týka obsahu, všetko je brané s maximálnou vážnosťou a potvrdzuje fakt, že na vzťahy v komunite, či štáte sa najlepšie pozerá z nadhľadu, v tomto prípade z pozície cudzinca. Oproti debutu išlo o výrazný posun vpred nielen čo sa týka kvality Vsetko8 resizescenára a spracovania, ale aj produkčných podmienok. Preto je tak trochu prekvapením, že najnovšia Omerzuova snímka je skôr návrat k indie – koreňom, samozrejme, ide však o jasný zámer. Všetko bude je kombináciou road movie typu Svěrákovej Jízdy a súčasných českých sociálnych drám, avšak bez ich vysokej koncentrácie depresívnych nálad. Máme tu tak na tunajšie pomery relatívne originálne dielko s cieľom nevypovedať o českej spoločnosti prvé - posledné, alebo zmeniť svet, ale možno iba so zámerom, aby mal divák v kine pocit, že sleduje dobrý film.

Vsetko9 resizeHlavnými postavami sú dvaja dobrí kamaráti na prahu puberty, starší 14 -  ročný Mára a mladší 12 – ročný Heduš. Mára je už od pohľadu problémový mladík (spomeniete si určite na Môj pes killer) a podarí sa mu ukradnúť jedno už celkom slušne ojazdené auto. Heduš sa, samozrejme, s vidinou veľkého dobrodružstva pred sebou vydáva s ním na cesty. Možno sa dostanú až do vytúženého Francúzska, pretože tam sú úžasné ženy, možno navštívia iba dedovu chatu. Po čase ich stopne mladá pohľadná stopárka, čo je pre chalanov, pochopiteľne, výrazné oživenie a vo vzduchu možno visia aj nejaké tie prvé sexuálne skúsenosti. Všetko bude číže Všechno bude nemá Vsetko4 resizežiaden striktne ucelený kauzálny dej, ide skôr o sériu epizódiek z putovania českou krajinou a občas diváka napadne aj pojem pocitový film. Nechýba mu toľko potrebné odľahčenie prostredníctvom zopár vtipných momentov, vďaka ktorým ešte lepšie vyniknú skutočne dramatické momenty, kedy postavy dávajú najavo svoje skutočné pocity.

Ide o dramatickú štruktúru, keď dielo začína v druhom bode obratu a my spätne v retrospektíve sledujeme to, čo viedlo k zatknutiu Máru na polícii a následne sme svedkami tretieho aktu na polícii smerom k vyvrcholeniu. Jazdu našich hrdinov Vsetko5 resizeprerušujú práve scény z výsluchu s policajtkou v podaní Lenky Vlasákovej. Je však všetko, čo jej Mára hovorí, pravda? Sledujeme na plátne to, čo sa v skutočnosti odohralo, alebo chlapcove utkvelé predstavy udalostí, či vyložené klamstvá? Omerzu nepodáva vždy jasné odpovede, niekedy sa však k odhaleniu pravdy dopracujeme veľmi originálnym a skvele zahratým spôsobom, ako napríklad pri overovaní verzie odvozu deda do nemocnice. Táto scenáristická štruktúra je však skôr len oživením diela, ak by sme sledovali udalosti chronologicky a až neskôr sa dozvedeli, že sledujeme subjektivizovane rozprávaný príbeh, výraznejšie by sa výsledný dojem nezmenil.

Vsetko2 resizeVeľkým prekvapením sú herecké výkony dvoch „amatérov“ v hlavných úlohách, Tomáša Mrvíka a Jana Františka Uhera, ktorým jednoducho veríme každé slovo, respektíve motiváciu pri každej vyslovenej lži a čo je najpodstatnejšie, aj každú prežívanú emóciu. Heduš sa vo svojom staršom kamarátovi vidí, ale nie je z jeho strany ponižovaný ako ten mladší a blbší, možno aj preto vám táto dvojica aj napriek ich problematickým charakterom bude svojim spôsobom sympatická. V konfrontácii so skúsenými herečkami Lenkou Vlasákovou a Eliškou Křenkovou iba málokedy vynikne nepomer v hereckých Vsetko11 resizeskúsenostiach. Všetko bude nie je presne názov charakterizujúci niečo, čo sa vo filme deje, zrejme odkazuje na veci budúce po relatívne prekvapivom konci, keď sa v podstate nič nekončí, ale skôr začína. Čo bude ďalej, zostáva čisto na divákovi. Ten sa v kine bude cítiť aj napriek špinavej vizuálnej štylizácii celkom príjemne, nebude si odnášať depresívne pocity, ale ani žiaden skutočne výnimočný zážitok.  

Vsetko6 resizeVšetko bude (Všechno bude), ČR, Slovinsko, Poľsko, SR, 2018
Dĺžka: 85 minút
Réžia: Olmo Omerzu
Scenár: Petr Pýcha
Kamera: Lukáš Milota
Strih: Jana Vlčková
Hudba: Šimon Holý, Monika Midriaková, Paweł Szamburski
Hrajú: Tomáš Mrvík, Jan František Uher, Eliška Křenková, Lenka Vlasáková, Martin Pechlát, Štěpán Kozub, Zdeněk Mucha, Marie Vančurová, Jana Kubátová a ďalší
Distribúcia: Filmtopia
Premiéra v SR: 9. januára 2019
Foto: Filmtopia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.