V Kine Lumière nemý sci-fi film Krásavica z Marsu

„Uvádzanie nemých filmov so živým hudobným sprievodom je vo svete veľmi obľúbeným a exkluzívnym formátom,“ hovorí jeden z kurátorov Filmotéky Richard Šteinhübel z oddelenia filmového archívu Slovenského filmového ústavu (SFÚ). „Projekcia nemého filmu z 35 mm materiálu a navyše s hudbou, ktorá bola skomponovaná pri príležitosti tejto projekcie vo Filmotéke, nie je každodennou záležitosťou.“ Hudbu špeciálne na tento večer zložilo a zahrá zoskupenie plankTune, ktoré sa venuje elektroakustickej hudbe, improvizácii a prepojeniu hudby s vizuálnym či literárnym umením.

Film režiséra Jakova Protazanova Krásavica z Marsu z roku 1924 patrí do sci-fi žánru. Nakrútený bol rok po vydaní KrasavicazMarsu resizejeho románovej predlohy Aelita od Alexeja Nikolajeviča Tolstého. Keď na Zemi zachytia záhadný rádiový signál z Marsu, dvaja sovietski inžinieri sa ho snažia rozlúštiť a zostrojiť raketu, ktorou by sa vydali k jeho zdroju. Špeciálnym teleskopom ich pozoruje Aelita, dcéra krutého vládcu Marsu, no na vzdialenej planéte nájdu aj celú novú civilizáciu vyčkávajúcu na svoj triedny boj. Formálne avantgardný film, označovaný ako prvé sovietske sci-fi, sa premietne v originálnej verzii s titulkami v azbuke. Lektorsky ho uvedie Richard Šteinhübel, ktorý divákom objasní kontext diela, dobové súvislosti i dejovú líniu. „Zasväcujúci úvod má návštevníkom umožniť plne sa oddať atmosférickému zážitku zo spojenia projekcie nemého filmu z 35 mm filmového materiálu a experimentálnej hudby,“ vysvetľuje.

Zoskupenie plankTune, ktoré bude film hudobne sprevádzať, tvoria skladateľka a klaviristka Martina Kachlová a hobojistka Paulína Rónaiová. „Hudba je čiastočne pripravená vopred, máme zvukové plochy, témy a základnú formu, štruktúru, zvyšok už bude improvizácia, čo je pre nemé filmy zaužívaný a pre nás príjemný spôsob,“ hovoria o hudobnej príprave obe umelkyne. „Našou víziou je zachytiť atmosféru sci-fi filmu z roku 1924, kedy ešte veci fungovali a boli chápané mechanicky, nie elektronicky, a tomu sme prispôsobili zvukový materiál, s ktorým budeme pracovať. Také retro sci-fi. Snažíme sa prepojiť klasické prvky hudby ako rytmus a melódia s experimentálnymi, podobne, ako je tento film postavený na klasických príbehoch filmových postáv, no má nekonvenčné vizuálne a formálne prevedenie.“

Špeciálna júnová projekcia Krásavice z Marsu so živým hudobným sprievodom je originálnym ukončením aktuálnej sezóny Filmotéky Kin  Lumière , ktorá bude mať počas letných mesiacov júl – august prázdniny. Premieta sa do 30. júna a potom svojím programom divákov privíta znova v septembri.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.