Muž, ktorý zabil Dona Quijota (Španielsko/Belgicko/Portugalsko/Veľká Británia 2018)

Muz-ktory-zabil-Dona-QuijotaEl hombre que mató a Don Quijote / The Man Who Killed Don Quijote
Dobrodružný sci-fi, 132 minút
Scenár: Terry Gilliam, Tony Grisoni. Réžia: Terry Gilliam. Kamera: Nicola Pecorini. Strih: Teresa Font, Lesley Walker. Hudba: Roque Baños. Hrajú: Adam Driver, Jonathan Pryce, Olga Kurylenko, Stellan Skarsgård, Jason Watkins, Óscar Jaenada, Rossy de Palma, Sergi López, Joana Ribeiro, Paloma Bloyd, Juan López-Tagle, Mario Tardón, Jordi Mollá, William Miller, Patrik Karlson, Bruno Sevilla, Lidia Franco a ďalší.
Slovenská premiéra: 5. júla 2018
Toby (Adam Driver) býval idealistickým filmovým študentom. Jeho stvárnenie príbehu Dona Quijota, ktoré nakrútil v malebnej španielskej dedinke, malo obrovský úspech. To však bolo dávno. Z Tobyho sa stal arogantný a cynický režisér reklám. Peniaze a sláva ho zmenili na nepoznanie. Kým sa v Španielsku snaží dokončiť nakrúcanie novej reklamy, užíva si s Jacqui (Olga Kurylenko), manželkou svojho šéfa (Stellan Skarsgård). Keď mu tajomný Róm odovzdá starú kópiu jeho študentského filmu, Toby sa rozhodne vyhľadať miesto, kde pred rokmi vytvoril svoj film. Zistí, že jeho dielo zanechalo na obyvateľov dedinky hrozné následky. Stretáva starého pomäteného výrobcu obuvi (Jonathan Pryce), ktorý sa domnieva, že je Don Quijot a Toby jeho Sancho Panza. Z počestnej Angelicy (Joana Ribeiro) je luxusná prostitútka. Toby sa tak ocitne uväznený v bizarných fantáziách starého pána. Rozlíšiť realitu od fikcie sa mu darí čoraz menej. Počas svojich tragikomických a až surrealistických konfrontácií si Toby uvedomuje tragické dôsledky filmu, ktorý navždy zmenil nádeje a sny jednej malej dedinky. Môže Toby získať späť svoju ľudskosť? Môže Don Quijote prežiť svoje šialenstvo? O realizáciu filmu Muž, ktorý zabil Dona Quijota sa Terry Gilliam snažil skoro 20 rokov. Príprava a získanie finančných prostriedkov trvali zhruba desať rokov. Krupobitie zničilo drahú techniku, nakrúcanie rušili prelety stíhačiek Projekt zrušili po šiestich dňoch nakrúcania. Vďaka prítomnosti dokumentaristov na mieste nakrúcania vtedy vznikol veľmi originálny dokument Stratený v La Mancha.
Foto: Magic Box Slovakia

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.