Počas sviatkov TV ponúknu aj slovenskú filmovú klasiku

Milovníci rozprávok si na svoje prídu už počas predvianočného víkendu. Do programu sú zaradené filmy, ktoré vznikli v 80. rokoch minulého storočia v slovensko-nemeckej koprodukcii. TV Markíza uvedie rozprávku Plavčík a Vratko (1981) režiséra Martina Ťapáka o chlapcovi, ktorý priplával po vode, o troch Vratkových zlatých vlasoch a o láske k princeznej Perinbaba resizeJulienke, aj rozprávkový príbeh Kráľ Drozdia brada (1984) Miloslava Luthera o krásnej, ale pyšnej princeznej Anne, ktorú až chudobný život, ťažká práca a láska naučili milovať a odpúšťať. Počas Štedrého dňa nadelí snehovú prikrývku divákom Perinbaba z rovnomenného filmu Juraja Jakubiska z roku 1985, ktorý zachytáva odvekú túžbu človeka po šťastí, porozumení a láske i snahu zvíťaziť nad smrťou. TV Markíza uvedie aj tradičnú rozprávku o sile ľudskej lásky Soľ nad zlato (1982) režiséra Martina Hollého.

Verejnoprávna televízia ponúkne viacero filmov zo zlatého fondu slovenskej kinematografie. Diváci Jednotky RTVS uvidia dramatický príbeh troch priateľov spod Vysokých Tatier Medená veža (1970) a jeho voľné pokračovanie Orlie pierko (1971) Medenaveza resizerežiséra Martina Hollého. V programe je aj satirická komédia Stratená dolina (1976) Martina Ťapáka o správcoch horskej chaty, ktorí sa snažia zachrániť dolinu pred inváziou turistov, ďalej historický príbeh Majster kat (1966) v réžii Paľa Bielika o tom, ako náklonnosť k jednej žene môže zmeniť priateľstvo dvoch mužov na nenávisť, i Bielikov film o legendárnom ľudovom hrdinovi a zbojníkovi Jánošík I (1962) a Jánošík II (1963). Na Nový rok verejnoprávna televízia ponúkne hudobno-tanečný film Rodná zem (1953) Josefa Macha, príbeh o objavovaní mladých ľudí z rôznych krajov Slovenska, ktorí sa stávajú členmi profesionálneho kolektívu v súbore ľudových piesní a tancov.

Do svojho vianočného programu zaradila filmy z archívnych zbierok Národného filmového archívu SFÚ aj regionálna televízia TV Raj, ktorá počas Štedrého dňa divákom ponúkne rozprávky Mahuliena zlatá panna (1986) Miloslava Luthera a Galoše šťastia (1986) Juraja Herza, neskôr aj rozprávku Mikola a Mikolko (1988) Dušana Trančíka. Počas sviatkov sú do vysielania pripravené aj dvojdielne filmy Červené víno I, II  (1976) Andreja Lettricha či Tisícročná včela I, II Juraja Jakubiska (1983) a tiež filmy Čertova stena (1948) Václava Wassermana, Tie malé výlety (1972) Jozefa Režuchu, Sladké starosti (1984) Juraja Herza a Štek (1988) Miloslava Luthera. Na televíznych obrazovkách u našich západných susedov ponúkne počas sviatkov televízia CS film rozprávku Mahuliena zlatá panna.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.