Star Wars: Poslední Jediovia (Star Wars: Episode VIII – The Last Jedi)

Dej tentokrát bezprostredne nadväzuje na záver siedmej epizódy, v ktorom sa Rey (Daisy Ridley) na ostrove Ahch-To prvýkrát stretáva s legendami opradeným Jedi majstrom Lukom Skywalkerom (Mark Hamill). Veci však nejdú podľa Star9 resizeplánu a Luke viniaci sám seba za vznik Kyla Rena vonkoncom nepomýšľa na návrat. Jediné to čom túži je zomrieť v tejto dobrovoľnej izolácii a je skalopevne presvedčený, že éra Jediov by mala definitívne skončiť. Ani samotní povstalci to medzičasom nemajú vôbec jednoduché. Prvý rád posilnený zničením centra Novej Republiky sa totiž chystá definitívne rozprášiť aj posledné zvyšky odboja. K tomu im má pomôcť i nová technológia, vďaka ktorej môžu sledovať povstalecké lode dokonca aj v hyperpriestore.

Keď gigant menom Disney kúpil Lucasfilm za horibilné 4 miliardy amerických dolárov, fanúšikom legendárnej space opery bolo jasné, že už čoskoro sa začnú plniť ich najtajnejšie priania. Práve z ich hladu po nových dieloch Sila sa prebúdza vyťažila Star6 resizemaximum, no i napriek pozitívnemu prijatiu čiastočne doplatila na privysoké očakávania. Mnohí jej vyčítali až prílišnú stávku na nostalgiu, celkovú konzervatívnosť, či podobnosť s prvým dielom ságy. Toho sa Poslední Jediovia naozaj nemusia obávať. Tu sa budú fanúšikovia potýkať skôr s odlišným problémom a v konečnom dôsledku poniektorí budú možno ešte radi za to, ako rozdal karty J. J. Abrams, ktorý priveľmi neexperimentoval.

Jeho nástupca Rian Johnson totiž vnáša do diania nový vietor a menšiu evolúciu, ktorú Hviezdne vojny potrebovali ako soľ. Práve tento posun však nemusí byť každému po chuti. Johnsonov scenár sa rozhodne nebojí riskovať a vnášať do Star5 resizezaužívaného nové a originálne prvky. Ak aj odpovedá na niektoré dlhšie kladené otázky, väčšinou tak činí vcelku nečakaným alebo rovno netradičným spôsobom. O prekvapenia všeobecne nie je núdza a dej sa ženie k cieľovej rovinke prostredníctvom množstva šikovne zakomponovaných zvratov, ktoré umne ťažia z Abramsovho odkazu. Pozitívom je i to, že príjemne relativizuje koncept Sily a nič nie je v jeho podaní vyložene čierne alebo biele. Keď Luke Skywalker v jednej chvíli oznámi Rey, že sa to nebude uberať tak, ako si myslí, vlastne tým priamo vystihuje celý film. Ak už nič iné, niet ani najmenších pochýb, že odvaha robiť veci iným spôsobom sa stane predmetom vášnivých fanúšikovských diskusií plniacich nielen Star2 resizeinternetové fóra.

Nie všetky dejové línie sú každopádne bezchybné a dianie navzdory štedrej minutáži trápi určitá skratkovitosť. Tá sa dotýka i viacerých postáv, vrátane ústredného tria, ktorí sa v zásade nedočká žiadneho ďalšieho prehĺbenia. To je však aj daňou za to, že celá zápletka sa odohráva v kratšom časovom úseku. No i tak platí, že Rey, Finn a Poe sú stále dostatočne zaujímavé a nosné charaktery, pričom do celkového súkolia dobre zapadli aj nové prírastky v podobe Star10 resizevideadmirálky Holdo (Laura Dern), údržbarky Rose (Kelly Marie Tran) alebo hackera prezývaného DJ (Benicio del Toro). Zo starej generácie podáva životný výkon Mark Hamill, ale zdatne mu sekunduje aj Carrie Fisher ako Leia Organa, ktorá sa vo svojej ikonickej úlohe objavuje poslednýkrát. Všetkých však zatieňuje jediná osoba –  Kylo Ren v podaní Adama Drivera, ktorého vnútorná rozorvanosť z neho i naďalej činí nepredvídateľného, no o to zaujímavejšieho zloducha. Hviezdne vojny pritom nikdy nestali na silných hereckých výkonoch, lenže práve po tejto stránke zachádza nová trilógia podstatne ďalej, ako tomu bolo zvykom u ich duchovného otca, Georga Lucasa. Postavy pôsobia živo a uveriteľne a nie ako Star11 resizeštatisti z minuloročného, hoci stále vydareného, Rogue One: Star Wars Story.

Aj napriek určitej komornosti (príbeh je úmyselne sústredený do menšieho množstva kulís, pričom jedna z bola predstavená už minule) však filmu rozhodne nechýbajú ani patričné blockbusterové proporcie. Johnson ako režisér síce ani zďaleka nedosahuje Abramsovo vizuálne cítenie, ale aj tak občas Star12 resizedokáže vymaľovať vcelku pôsobivý moment. Okrem toho dokáže potešiť aj citlivým brnkaním na nostalgickú strunu, ako napríklad neočakávaným návratom starého známeho. Jediné, čo mu možno trochu podráža nohy, je nadbytok humoru. Aj keď je funkčný, na Hviezdne vojny je ho až nezvykle priveľa a nie každý to zrejme príjme s vďakou. Osobne som s ním však nemal problém, o to viac, že celková osudovosť jeho prítomnosťou nijak zvlášť netrpí.

Poslední Jediovia si na svoje konto pripísali hneď dva zaujímavé primáty. Jednako ide o najdlhšiu časť celej série a Star13 resizesúčasne o diel s najmenším počtom ikonických „stieračiek“ medzi jednotlivými scénami. To však v konečnom dôsledku nie je vôbec podstatné. Dôležité je, že ide o výborný blockbuster a vynikajúce Hviezdne vojny, ktoré nielen doslovne, ale aj obrazne posúvajú celú ságu do doposiaľ neprebádaných kútov galaxie. Nie je žiadny problém si ich vychutnať plnými dúškami a vyžadujú od vás iba jediné - nebrániť sa za každú cenu nevyhnutným zmenám. Raz k nim však muselo dôjsť a už teraz sa môžeme tešiť na epické uzavretie tejto éry, znova v réžii J. J. Abramsa.

Star4 resizeStar Wars: Poslední Jediovia ( Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi) USA, 2017
Dĺžka: 150 minút
Scenár a réžia: Rian Johnson
Kamera: Steve Yedlin
Strih: Bob Ducsay
Hudba: John Williams
Hrajú: Daisy Ridley, Adam Driver, Carrie Fisher, Mark Hamill, John Boyega, Oscar Isaac, Billie Lourd, Domhnall Gleeson, Benicio Del Toro, Gwendoline Christie, Andy Serkis, Lupita Nyong´o, Laura Dern, Kelly Marie Tran, Anthony Daniels, Jinny Vee a ďalší
Distribúcia: Saturn  Entertainment
Premiéra v SR: 14. decembra 2017
Foto: Saturn Entertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.