Suburbicon: Temné predmestie (Suburbicon)

Jeho prvotina nezožala veľkú slávu, podľa niektorých bola zabudnutá neprávom, teda populárny herec George Clooney (1961) tentoraz vsadil na istotu. Presnejšie na tridsať rokov nepoužitý námet bratov Coenovcov. Obaja sa Subordicon4 resizepodieľali aj na konečnej verzii scenára, spolu s režisérom a prizvali na spoluprácu aj Granta Heslova. Príbeh sa odohráva v 50. rokoch minulého storočia v stredoamerickom mestečku Suburbicon, mestečku, ktoré už idylickejšie a usporiadanejšie ani nemôže byť. Obyvatelia tu žijú v pohode, úcte a láske, až do chvíle kým sa neprisťahuje do tohto belošského raja černošská rodina. Trochu aj, ale nie prítomnosť neželanej rodiny, odkryje temnú stránku tejto zdanlivej idyly. No čo by ste iné čakali od Coenovcov ako zločinecký thriller a musím priznať, že ako vždy perfektne napísaný, plný prekvapenia a nečakaných zvratov, aspoň do prvej polovice, potom sú už udalosti predvídateľné.

Subordicon5 resizeV jednom krásnom domčeku, kde je všetko usporiadané, vrátane trávnika, žije rodina Gardnera Lodgea (Matt Damon) so svojou manželkou na vozíčku Rose (Julianne Moore), malým synom Nickym (Noah Jupe) a manželkinou sestrou Margaret (Julianne Moore). Nie nepomýlila som sa Julianne sa ušla dvojrola. Do rodiny neodmysliteľne patrí ešte brat oboch sestier Mitch (Gary Basaraba), ktorý Garnerovi svojou všetečnosťou ide často na nervy. Všetko je nádherné a krásne až do jednej tragickej noci, keď do ich domu vniknú zlodeji a celú rodinu omámia. Ostatní sa z nechcenej narkózy rýchlo preberú, až na Rose, pre ktorú bola dávka až príliš silná. Vdovec Gardner sa tvárí nešťastne, Subordicon9 resizedokonca mu to aj veríme, veď aj  jej tragické zranenie spôsobil on pri autohavárii. Lenže veci sa majú trochu inak, ako by sa zdalo. Prvý, kto začne niečo tušiť je malý Nicky, ktorému je čudné, že otec pri identifikácii zlodejov neoznačil a tak isto sa zachovala aj sestra zosnulej - Margaret. No a potom udalosti naberú rýchly spád. Garner nie je tým slušným občanom Subarbikonu na akého sa hrá, ale človek, ktorý sa zaplietol do poistných podvodov, dokonca s podsvetím, ktoré chce svoje dlhy späť, a to za každú cenu. Medzitým je afroamerická rodina terorizovaná najhnusnejším spôsobom bielymi susedmi, ktorí si okolo ich domu stavajú ploty, aby ich ani náhodou nezazreli. V obchodom mladú ženu Subordicon11 resizeodmietajú obslúžiť a nikto s nimi nechce mať nič spoločné. Nepoznám pôvodný scenár, ale pridanie kritiky rasovej neznášanlivosti, aktualizácia problému k súčasnosti, bude asi prídavkom scenáristu Granta Heslova. Nie som si taká istá, či to bolo najšťastnejšie riešenie, ale rozhodne nepôsobí ako apendix, ktorý treba za každú cenu odstrániť. Len nezapadá do coenovskej poetiky a vytvára nesúlad v prezentácii dvoch odlišných násilí.

Netreba azda zdôrazňovať, že mŕtvol je neúrekom, nechýba všadeprítomná krv, horiace autá a nože v chrbtoch. Prosto Subordicon10 resizevšetko na čo sme u slávnych bratov zvyknutí. Clooney sa všemožne snažil priblížiť k ich filmovému videniu, nič nenechal na náhodu a predsa snímke chýba coenovský fortieľ, šarm, nadhľad a nenapodobiteľný humor. Ak si ho odmyslíme tak uznáme režisérovi snahu vpašovať do filmu náladu dnešnej Ameriky, ale výsledok nie je adekvátny vynaloženej snahe. No v každom prípade je to snímka, ktorá dokáže pobaviť a udržať diváka v napätí.

Režisér si dal dostatočne záležať aj na hereckom obsadení. Matt Damon ako Garner hrá svojho anjela s diablom v tele Subordicon8 resizestroho, bez afektov, s chladnou hlavou a s istou dávkou bezcitnosti a irónie. Julianne Moore sa ušla dvojrola:  Rose - Margaret. Úloha Rose dostala len malú plochu, ale v jej podaní je to žena nežná, milujúca najmä svojho syna a tolerantná manželka. V podstave Margaret mala už väčšie možnosti a v nej dominuje jej prefíkanosť, faloš a v neposlednom rade aj naivita a hlúposť. Vďačná rola sa jej hrala dobre a dokázala zo svojej postavy vyťažiť maximum. No všetkých zatienil Oscar Isaac v úlohe poisťovacieho agenta Buda Coopera. Scéna, v ktorej sa hrá na mačku a myš s naivnou Margaret, ako sa mu podarí ju vyniesť z miery, je vrcholom celého filmu. Hovorí sa že niet Subordicon7 resizemalých a veľkých rolí a v tomto prípade to platí na sto percent. Oscarovi Isaacovi by sa k menu hodil ďalší Oscar za vedľajšiu úlohu. Ak divák po čase na celý príbeh zabudne Isaacovu kreáciu si zapamätá. Ak by som si mala film znovu pozrieť tak rozhodne kvôli dvom scénam, v ktorých všetkým predviedol, že na to, aby herec strhol na seba pozornosť netreba veľa miesta. Stačí malinký priestor, ale musíte vediež ako na to... Ostatní svoje postavy zahrali dobre, ale nedokázali sa takto predať. A tomu sa hovorí herecké umenie.

Film ako celok vyznieva v podstate celkom sympaticky, ale prevratné dielo to nie je. Kameňom úrazu, ako som už Subordicon6 resizenaznačila, je nezvládnutie zlúčiť do organického celku dve polohy a pravdepodobne sa to ani nedá. Na jednej strane dôsledný thrillerovský motív zločinu dovedený ad absurdum, na druhej snaha o kritiku rasovej neznášanlivosti, ktorá je akoby z iného filmu. To dohromady nefunguje a ani nemôže. Groteskné  infantilné postavy vraždiacich maniakov v protiklade s fanatickým xenofóbnym obyvateľstvom, sú dve strany odlišnej mince. Jedno s druhým je nezlučiteľné. Kvitujem síce pokus skĺbiť tieto dve roviny, lebo tvorcovia starý, prachom zapadnutý scenár chceli nejako aktualizovať, len nedomysleli, že dva žánrovo odlišné prístupy dohromady napasujú. Napriek týmto výhradám sa divák nudiť nebude, možno mu nebudú prekážať, lebo kto má kriminálne thrillery rád si príde na svoje.

Subordicon12 resizeSuburbicon: Temné predmestie (Suburbicon), USA, Veľká Británia, 2017
Dĺžka:104 minút
Réžia: George Clooney
Scenár: Joel Coen, Ethan Coen, George Clooney, Grant Heslov
Kamera: Robert Elswit
Strih: Stephen Mirrione
Hudba: Alexandre Desplat
Hrajú: Matt Damon, Julianne Moore, Oscar Isaac, Glenn Fleshker, Megan Ferguson, Jack Conley, Noah Jupe, Gary Basaraba, Karimah Westbrook, Marah Fairclough a ďalší
Distribúcia: Magic Box
Premiéra v SR: 9. novembra 2017
Foto: Magic Box


                                                                                                                                  

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.