Všetko najhoršie (Happy Death Day)

Avšak študentka Tree to má o to ťažšie, že sa ju niekto pokúša zabiť. A to priamo na jej narodeniny, o ktorých vie vďaka večernej párty takmer celá škola. Jej hlavným cieľom je tak prežiť do ďalšieho rána a popritom odhaliť, kto a Najhorsie3 resizeprečo ju chce zniesť z tohto sveta. Niežeby k tomu neexistoval dôvod – Tree sa totiž nespráva k svojmu okoliu práve najlepšie a zoznam podozrivých je tým pádom až nezvykle dlhý. Okolnosti navyše nekomplikuje len fakt, že vrah je vždy o krok napred, ale i to, že následky z každého úmrtia si zakaždým vyberajú určitú daň.

Tematika časovej slučky patrí medzi veľmi atraktívne a dokáže nájsť uplatnenie v každom žánri, či už ide o komédiu typu Na Hromnice o deň viac, alebo sci-fi ako Na hrane zajtrajška. Všetko najhoršie sa na prvý pohľad maskuje ako obyčajná hororová variácia na tento koncept, lenže zdanie tentokrát Najhorsie5 resizetrochu klame. Hoci je inšpirácia klasickými slashermi nepopierateľná, o napätí, či rovno strachu sa veľmi nedá hovoriť. Tvorcovia sa totiž rozhodli vydať trochu inou cestou a na svoje si môžu prísť aj tí, čo veľmi neznesú pohľad na krv.

Je, samozrejme, otázne, do akej miery to bude pre každého pozitívum, nakoľko dielo režiséra Christophera Landona a scenáristu Scotta Lobdella nemôže už z princípu uspokojiť divákov, pre ktorých by malo byť primárne určené. Na to sú strašidelné scény málo strašidelné a vrah v maske školského Najhorsie9 resizemaskota nedokáže pre zmenu vyvolávať žiadny rešpekt. O to lepšie však film funguje v ostatných vrstvách. Všetko najhoršie je totiž primárne žánrovou paródiou o do seba zahľadenej blondíne, predstavujúcej archetyp postavy, ktorá si to v tomto žánri bežne odnáša ako prvá. Vtip je v tom, že ani tu tomu vlastne nie je inak. Po každej smrti však nasleduje reset, čo prináša ďalšie a ďalšie variácie hry na mačku a myš. Je Najhorsie8 resizezaujímavé sledovať, ako sa Tree postupne vyvíja z bezbrannej a vystrašenej osoby až k niekomu, komu nemáte problém uveriť, že sa o seba dokáže postarať v podobných situáciách.

Film popritom funguje aj v rovine stredoškolskej, jemne čiernej, komédie o hrdinke, ktorá je vplyvom okolností nútená prehodnotiť svoj pohľad na svet. Samozrejme, bola by chyba tu hľadať hlbokomyseľné posolstvo, no tvorcom treba prirátať body k dobru, že túto líniu sami zhadzujú tým, že ju tlačia do úplného extrému. A neboja sa ju jemne zhodiť ani Najhorsie11 resizebezprostredne potom, čo ho dosiahnu. V kľúčových momentoch sa navyše môžu oprieť o uveriteľný výkon mladej Jessicy Rothe. Jej Tree je spočiatku tak adekvátne nesympatickou mrchou, ale s pribúdajúcimi minútami, ako sa divák dostáva do jej vnútra, sa postupne mení na osobu, ktorej nemáte problém držať palce a dúfať, že to pre ňu dopadne dobre.

Aby som len nechválil, i napriek spomenutým pozitívam, scenár mohol, a vlastne i mal, byť o niečo nápaditejší a odviazanejší. Najhorsie10 resizeHoci k tomu premisa vyložene zvádza, film sa občas možno až zbytočne drží pri zemi a chýba mu o niečo väčšia rafinovanosť. Z toho pramení aj relatívna čitateľnosť niektorých dejových zákrut, čo, našťastie, dokáže čiastočne kompenzovať minimálne dynamická réžia a klipovitý strih. Potenciálu však Najhorsie12 resizebolo na rozdávanie a z tejto látky sa dalo určite vyťažiť aj viac.

Všetko najhoršie je i navzdory tomu ďalším dôkazom šikovnosti producenta Jasona Bluma a jeho spoločnosti Blumhouse Productions a určite nejde o hlúpu žánrovú záležitosť. Vyložene inteligentnú síce taktiež nie, ale počas tej hodiny a pol dokáže baviť pomerne spoľahlivo. Takže prečo nie.

Najhorsie resizeVšetko najhoršie (Happy Death Day), USA, 2017
Dĺžky: 96 minút
Réžia: Christopher Landon
Scenár: Scott Lobdell
Kamera: Toby Oliver
Strih: Gregory Plotkin
Hudba: Bear McCreary
Hrajä: Jessica Rothe, Israel Broussard, Charles Aitken, Rachel Matthews, GiGi Erneta, Ruby Modine, Rob Mello, Laura Clifton, Brady Lewis a ďalší
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 2. novembra 2017
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.