Dve Grad Prix pre Ikony tatranských chodníkov

“Tento film ukazuje lásku, slobodu, nezávislosť, citlivosť a ohľaduplnosť. Dáva divákom pocit harmónie a pokoja, ktoré sú tak neskutočne žiadané v dnešnom chaotickom svete.“ Týmito slovami ocenila medzinárodná porota slovenský film Sloboda pod nákladom na festivale UMFF - Ulju Mountain Film Festival v Južnej Kórei najvyššou cenou Grand Prix. Do medzinárodnej filmovej súťaže bolo vybratých 30 z 260 prihlásených filmov z 31 krajín, ktoré prezentovali najnovšie trendy v horskej kinematografii. Hlavnou témou 5 dňového festivalu bola koexistencia ľudí s horami a prírodou. Pri záverečnom udeľovaní UMFF Grand Prize 24. septembra porotca Pawel Wysoczanski dodal: „Zobrazením mimoriadne tvrdej práce nosičov v slovenských Vysokých Tatrách nás režisér vtiahol do ich sveta. Hudba, kamera a strih nerozprávajú len príbeh, ale celý film vyzdvihujú na úroveň, ktorú je nemožné popísať.“ Grand prix v Južnej Kórei preberal autor hudby Martin Barabáš. Film Sloboda pod nákladom pokračuje na UMFF Tour sériou premietaní po juhokórejských kinách.

V tom istom čase druhú Grand Prix dostal dokument Sloboda pod nákladom na 22. ročníku Medzinárodnom festivale horských filmov v poľskom kúpeľnom meste Ladek Zdroj. Porota svoj verdikt na záverečnom ceremoniáli odôvodnila: „Celé generácie slovenských aj poľských horolezcov si pamätajú tatranských nosičov. Režisér ukázal ich príbeh citlivým, vizuálne umeleckým vyjadrením, v kombinácií s dokonalou, precíznou a jemnou hudbou. To nenecháva nikoho ľahostajným voči týmto ľuďom – ikonám tatranských chodníkov.“ Cenu za najlepší hraný film si odniesla Agnieszka Holland za film Cez kosti mŕtvych. Grand Prix si prevzal osobne režisér Pavol Barabáš, ktorý si v mladosti vyskúšal toto nosičské remeslo: „Som rád, že film začal žiť vlastným životom, oslovuje ľudí na festivaloch a dúfam, že ešte dlho oslovovať bude. Dôležitejší však je pre mňa príjemný pocit, že aj vďaka filmu vzrástol záujem u mladých ľudí o nosičské remeslo v Tatrách.“

Úspech snímky stihol počas posledných dní aj jedno domáce ocenenie. Dokument Sloboda pod nákladom získal Cenu slovenskej filmovej kritiky v kategórii Slovenský celovečerný dokumentárny film.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.