O prehliadke Týždeň slovenského filmu v Bulharsku

Zámerom nesúťažnej prehliadky je po vydarenom vlaňajšom prvom ročníku predstaviť bulharským divákom aktuálnu slovenskú kinematografiu. Vo výbere celovečerných hraných filmov sa premietne dráma z mestského prostredia Čistič (2015) režiséra Petra Bebjaka, film o bývalom olympionikovi a jeho rozhodnutí zúčastniť sa posledného zápasu, Koza (2015) v réžii Ivana Ostrochovského, roadmovie Stanko (2015) režiséra Rasťa Boroša o netradičnom vzťahu dvoch mladých ľudí počas cesty na taliansky vidiek a Učiteľka (2016) režiséra Jana Hřebejka, ktorá prostredníctvom detí manipuluje a vydiera ich rodičov. Prehliadku dopĺňa aj tragikomédia Martina Šulíka Záhrada (1995) o tridsiatnikovi Jakubovi, ktorý sa nespokojný so svojím doterajším životom pokúša nájsť svoje miesto v živote.

Dokumentárnu tvorbu bude na prehliadke zastupovať film Hrana – 4 filmy o Marekovi Brezovskom (2014), filmové svedectvo o krátkom, ale mimoriadne dynamickom živote jedného z najtalentova¬nejších slovenských hudobných skladateľov novej doby Mareka Brezovského, ktorý osobne na podujatí uvedie jeho režisér Patrik Lančarič. Premietne sa aj televízna snímka S Tebou ma baví Slovensko (2015) autorskej dvojice Pavol Barabáš a Róbert Šveda o tom, ako to dopadne, keď sa mladá dvojica v zložení írsky študent a slovenská herečka a vášnivá športovkyňa, rozhodnú na bicykloch spoločne precestovať Slovensko.

Prehliadku Týždeň slovenského filmu v Sofii organizuje Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Sofii v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom (SFÚ). Filmy sa budú premietať paralelne v dvoch kinách, uvedú ich kultúrne centrum G8 a EuroCinema. Ide o najobľúbenejšie sofijské miesta pre nadšencov a milovníkov filmu. Projekt nadväzuje na doterajšiu spoluprácu medzi ZÚ SR v Sofii a Slovenským filmovým ústavom.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.