Americký zabijak (American Assassin)

 Dej sa sústreďuje na Mitcha Rappa, ktorý kedysi prišiel pri autonehode o oboch rodičov, no ďaleko viac ho poznamenala iná, neskoršia udalosť. Keď si akurát užívate idylku na pláži, vrcholiacu úspešnou žiadosťou o ruku svojej dlhoročnej priateľky, v danej chvíli vám ani nenapadne, že všetko môže byť okamihu úplne inak. Mitch sa však Zabijak3 resizevonkoncom netúži nechať zlomiť touto tragickou udalosťou a miesto toho sa rozhodne na vlastnú päsť vypátrať, kto za tým všetkým stojí. Jeho talent si všimne aj Irene Kennedy zo CIA a namiesto toho, aby odstavila samozvaného člena civilnej stráže, rozhodne sa mu dať šancu a nasmerovať ho správnym smerom.

V prvom rade je dôležité uviesť, že Americký zabijak nie je narýchlo zbúchaným projektom, snažiacim sa zviezť na vlne úspechu podobne ladených diel, ale knižnou adaptáciou rovnomenného a mimoriadne úspešného bestselleru od Vincenta Flynna. Ten sa až do svojej predčasnej smrti podieľal Zabijak5 resizeaž na trinástich knihách s Mitchom Rappom, ktorý je vlastne ďalšou verziou populárnych charakterov ako James Bond, Jason Bourne či Jack Ryan. A hoci filmoví tvorcovia siahli až po jedenástej knihe zo série, tá chronologicky popisuje úplne začiatky tohto nie až tak etablovaného agenta, takže z tohto pohľadu je všetko v poriadku.

V prípade filmovej adaptácie stojí za zmienku i slušné obsadenie. Mladý Dylan O'Brien (svojho času sa spájal aj s rolou nového Spider-Mana) možno nie je hviezdou prvej svietivosti, tak ako ani Taylor Kitsch, či Scott Adkins, ale rozhodne ide o snaživých hercov, ktorí dokážu svojim postavám Zabijak4 resizeprepožičať buď patričnú dávku charizmy, alebo aspoň odhodlania. U Davida Sucheta to platí dvojnásobne, no a pre Michaela Keatona, ktorý v posledných rokoch vynikajúcim spôsobom reštartoval svoju upadajúcu kariéru, možno aj trojnásobne. V kolónke tvorcov ďalej nájdete i takých veteránov ako Edward Zwick (spoluúčasť na scenári), či oscarový skladateľ Steven Price.

Menšiu nedôveru tak môže na prvý pohľad  vzbudzovať vlastne iba neveľmi známy Michael Cuesta na režisérskej stoličke. Päťdesiatštyriročný režisér, disponujúci slušnou seriálovou praxou, sa však trochu prekvapivo profiluje ako nádejný akčný tvorca. Prekvapivo, nakoľko jeho doterajšia tvorba sa tomuto Zabijak11 resizežánru viac-menej vymyká, no je to práve akcia, ktorá je na celom filme zďaleka tým najlepším aspektom. Je krvavá, nekompromisná, dravo nasnímaná  (nielen tu sa prejavuje skvelá kamera Enrique Chediaka) a údery občas poriadne bolia. A to najlepšie - divák si jej užije dostatok, a to v pravidelných dávkach. Úroveň Johna Wicka či Atomic Blonde síce nebola zďaleka prekonaná, ale s Michaelom Cuestom asi treba do budúcna minimálne počítať.

Zabijak8 resizeHáčik je akurát v tom, že ten zvyšok až taký zaujímavý nie je. Pokiaľ patríte k divákom, ktorí majú adekvátne napozeranú a či načítanú špionážnu tvorbu, v zásade triviálna zápletka plná zjednodušení, stereotypov a nejasne podávaných súvislostí vás príliš nenadchne. I napriek tomu scenár dokáže z času na čas jemne potešiť tým, že očakávané klišé zahrá do autu, či rozvinie trochu iným smerom, ale žiadny zvrat vyložene neprekvapí a ani vo vás nezanechá výraznejšie pozitívne pocity. Pre niekoho môže byť problémom i to, že premisa láka na niečo, čo síce dostanete, ale, bohužiaľ, iba v úvodnej štvrťhodine. Niečo mi každopádne hovorí, že Zabijak12 resizeknižná predloha (ktorá sa sa podľa predpokladov dočkala viacerých zmien) by z tohto súboja vyšla víťazne.

Ale nakoniec prečo nie. Hoci nejde o vyložene hlúpu záležitosť, Americký zabijak je príkladom filmu, kde je občas lepšie nastaviť mozog na šetriaci režim a radšej si užívať nejednu dobre fungujúcu scénu nie až tak bezchybne šľapajúceho celku. Ako prvý diel novej, potenciálne i ďalej sa rozvíjajúcej značky síce vyložene neohúri, ale mohlo byť aj omnoho horšie.

Zabijak resizeAmerický zabijak (American Assassin), USA, 2017
Dĺžka: 111 minút
Réžia: Michael Cuesta
Scenár: Stephen Schiff, Michael Finch, Edward Zwick, Marshall Herskovitz
Kamera: Enrique Chediak
Strih: Conrad Buff IV.
Hudba: Steven Price
Hrajú: Dylan O'Brien, Michael Keaton, Taylor Kitsch, Scott Adkins, Sanaa Lathan, Kamil Lemieszewski, David Suchet, Shiva Negar, Sydney White, Göksun Çam, Kiera Bell, Navid Negahban a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 14. septembra 2017
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.