LFŠ v Uherskom Hradišti predstaví slovenské filmy

V mimoriadne bohatom programe má svoje čestné miesto aj sekcia Vyšehradský horizont, ktorá predstavuje výber toho najlepšieho z krajín V4. Slovenskú kinematografiu budú zastupovať absolútne tohtoročné novinky. Krátko po Nina resizesvetovej premiére diváci uvidia Čiaru režiséra Petra Bebjaka, za ktorú len nedávno získal cenu za réžiu na MFF Karlove Vary, Ninu režiséra Juraja Lehotského, rovnako odpremiérovanú na karlovarskom festivale, ďalej Out v réžii Gyorgya Kristófa uvedený v premiére na MFF Cannes, na rotterdamskom festivale odpremiérovanú Špinu Terezy Nvotovej a snímku Ivety Grófovej Piata loď, ktorá získala na MFF v Berlíne Krištáľového medveďa.

Kolekciu nových slovenských filmov v sekcii doplnia aj koprodukčné filmy Cez kosti mŕtvych Agnieszky Holland, Křižáček Václava Kadrnku, Baba z ľadu Bohdana Slámu, Masaryk Juliusa Ševčíka, Záhradníctvo: Rodinný priateľ Jana Ciara 1 resizeHřebejka a Lichožrúti Galiny Miklínovej. Premietnu sa tiež filmy, ktoré ešte na Slovensku nemali premiéru. Film Po strništi bos, ktorý podľa scenára svojho otca Zdeňka nakrútil Jan Svěrák, sa vracia k hrdinom ich filmu Obecná škola (1991) počas protektorátu, predstavia sa aj netradičný životopisný film o ruskej poetke Anne Barkovovej 8 hláv šialenstva v réžii Marty Novákovej a dokumentárny portrét autentického neonacistu Svet podľa Daliborka režiséra Víta Klusáka, ktorý po svojom premiérovom uvedení na karlovarskom festivale vyvolal zaujímavú spoločenskú diskusiu.

Sekcia Vyšehradský horizont ponúka aj študentské filmy, jej zámerom je mapovať filmy umeleckých škôl v Čechách a na Slovensku a prinášať výber najväčších talentov a prísľubov do budúcnosti. Slovensko bude kolekciou štyroch filmov Keď pretečie pohár, Jama, Oslava a Manžel Ján s rodinou osobne reprezentovať absolvent bratislavskej VŠMU Pavol Čižmár, jeho filmy sa premietnu popri tvorbe absolventov pražskej FAMU Johany Švarcovej a Jiřího Volka.

Medzi hosťami tohtoročnej Letnej filmovej školy bude slovenská herečka a dnes diplomatka a politička Magda Vášáryová, ktorá v období od 60. do 90. rokov minulého storočia patrila medzi vyhľadávané herečky českých i slovenských režisérov a počas svojho hereckého pôsobenia nakrútila vyše 20 filmov a 120 televíznych inscenácií. Jej tvorbu si podujatie pripomenie v troch dielach. V historickom epose Marketa Lazarová (1967) Františka Vláčila, v ktorom účinkovala ako osemnásťročná, vo filme Jaromila Jireša ...a pozdravuji vlaštovky (1972), za ktorý bola ocenená na filmovom festivale v talianskom Avelline, a v trezorovom filme Juraja Jakubiska Vtáčkovia, siroty a blázni (1969). Svoju tvorbu osobne v Uherskom Hradišti predstaví aj mladý dokumentarista Miro Remo, premietať sa budú jeho celovečerné snímky Richard Müller: Nespoznaný, Cooltúra, Comeback a krátke filmy Pohoda, Vrbovský veter, Tibor Huszár – Návrat späť, Jano i absolventský film Arsy-Versy z roku 2009, ktorý patrí k najoceňovanejším filmom z produkcie Removej alma mater, bratislavskej Vysokej školy múzických umení.

Letné kino na Letnej filmovej škole okrem iného ponúkne slovenské koprodukčné filmy Anjel Pána 2 Jiřího Stracha a Bezva ženská na krku Tomáša Hoffmana, v sekcii Podoby českého hororu bude pod holým nebom uvedený koprodukčný film Jana Švankmajera Šílení (2005). Pre deti sa premietne Strachova  rozprávka Šťastný smoliar (2012) o chlapcovi, ktorý musí odvrátiť hnev Šťasteny, keď chce získať srdce jej jedinej dcéry Hanky. Väčšinu slovenských filmov uvedú na podujatí tvorcovia, lektorské úvody k nim zabezpečí filmový teoretik Martin Palúch, podujatia sa zúčastní aj Peter Dubecký, generálny riaditeľ Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Počas Slovenského dňa v utorok 1. augusta budú v Kine Hviezda v ponuke za zvýhodnené ceny knižné publikácie, DVD a blu-ray nosiče z edičného oddelenia SFÚ.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.