Benátky v znamení USA

Druhého augusta uplynie 85 rokov od chvíle, keď páni Giuseppe Volpi di Misurata a Luciano De Feo na terase hotela Excelsior na benátskom Lide otvorili prvý ročník medzinárodnej filmovej prehliadky. Benátska Mostra Internazionale d'Arte Cinematografica della Biennale di Venezia sa  v dňoch 30. 8. - 9. 9. bude konať 74. raz.

Hoci podrobnosti o programe, filmoch i hosťoch sa dozvieme až 27. júla na tradičnej tlačovej konferencii v rímskom kine Cinema Moderno, usporiadatelia už začali zverejňovať prvé fakty. Napríklad to, že medzinárodnú porotu hlavnej súťaže, rozhodujúcu o Zlatých i Strieborných levoch, Volpiho čašiach a ďalších cenách, povedie americká herečka Annette Beningová, držiteľka Zlatých glóbusov za komédie Božská Júlia (2005) a Decká sú v pohode (2010), nominovaná na päť Oscarov ale i na jednu Zlatú malinu.

Otváracím predstavením 74. MFF v Benátkach bude americká vedecko-fantastická komediálna dráma scenáristu a režiséra Alexandra Paynea Downsizing. Matt Damon a Kristen Wiigová hrajú manželov, ktorí sa prihlásia do vládneho plánu na riešenie preľudnenosti Zeme pomocou zmenšovania. Pripomeňme, že vlani mal v Benátkach svetovú premiéru skvelý americký filozofický sci-fi film Denisa Villeneuveho Prvý kontakt a v roku 2013 festival otvorila americká sci-fi dráma Gravitácia Alfonsa Cuaróna.

Najčerstvejšou informáciou je, že Čestné Zlaté levy za celoživotný prínos do svetovej kinematografie tohto roku prevezmú ďalší americkí klasici – herci Jane Fondová a Robert Redford. Udeje sa tak 1. septembra, pred začiatkom festivalovej premiéry drámy Our Souls at Night, nakrútenej v produkcii Netflix. Redford a Fondová v adaptácii románu spisovateľa Kenta Harufa hrajú ovdovelých susedov z malého mesta v Colorade.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.