Víťazným filmom Art Film Festu je snímka Glory

Medzinárodná porota hraných filmov udelila okrem hlavnej ceny za najlepší film i ďalšie ocenenia, medzi ktorými bodovalo aj Slovensko.  Cenu Modrý anjel za najlepší ženský herecký výkon získala slovenská herečka Dominika Glory2 resizeMorávková z filmu režisérky Terezy Nvotovej – Špina. Ten ocenili aj hlasujúci diváci a získal tak Divácku cenu JOJ Cinema pre najlepší európsky film. Snímku môžu aktuálne vidieť  aj návštevníci slovenských kín. Cena Modrý anjel za najlepší krátky film putuje z Art Film Festu Košice do Indonézie, odkiaľ pochádza víťazná snímka O pôvode strachu.

Art Film Fest Košice uviedol od 16. do 24. júna viac ako 170 filmov a zúčastnilo sa ho mnoho známych osobností. Ceny Magda resizeHercova misia, ktoré Art Film Fest udeľuje od roku 1995, získali Ondřej Vetchý a Magda Vášáryová. Po prvý raz bola udelená aj Cena prezidenta festivalu, ktorou hneď v úvode ocenili Jiřího Bartošku a Máriu Kráľovičovú. Ceny Zlatá kamera si odniesli slovenský režisér Dušan Trančík a český režisér Jan Hřebejk.


,,Art  Film Fest sa oproti minulému roku určite posunul k Trancik resizelepšiemu. Filmové projekcie navštívilo o poznanie viac divákov. Rovnako pozitívne reagovali návštevníci na pridané sprievodné podujatia, u ktorých oceňovali ich rôznorodosť a príťažlivosť. Dnes, keď sa končí 9-dňový maratón filmov (ale aj koncertov, prednášok, talk show, výstav a masterclassov) je možné pri  všetkej skromnosti poznamenať, že mnohí ľudia už vedia, aká je podoba moderného filmového festivalu. Jednoducho, Art Film Fest zapúšťa v Košiciach pevné korene,“ zhodnotil 25. ročník AFF Peter Nágel, umelecký riaditeľ festivalu.

Zoznam ocenených filmov

Najlepší film
Glory
(Bulharsko, Grécko)
réžia Kristina Grozeva a Peter Valchanov
Za brilantné stvárnenie tragikomického príbehu boja obyčajného človeka za vlastnú dôstojnosť a spravodlivosť. Film originálne a svojrázne vychádza z tvorby veľkých majstrov sociálnej satiry. Téma a spracovanie diela priťahuje diváka, zároveň  však nestráca ľahkosť a umeleckú kvalitu. V dnešnej dobe  je to veľmi užitočný film.
 
Najlepšia réžia
Western
(Nemecko, Bulharsko, Rakúsko)
réžia Valeska Grisebach
Za kolektívny portrét skrývajúci osobný príbeh, ktorý je citlivou psychologickou a sociálnou analýzou medziľudských vzťahov medzi nemeckými robotníkmi a bulharskými vidiečanmi. Film podnecuje diváka k zamysleniu, kde je naše miesto v Európe.
 
Najlepší ženský herecký výkon
Dominika Morávková vo filme Špina
(Slovensko, Česko)
réžia Tereza Nvotová
Za veľmi presvedčivý herecký výkon v roli Leny, ktorá sa ako dospievajúce dievča stáva obeťou strašného činu s veľmi vážnym vplyvom na jej psychiku.
 
Najlepší mužský herecký výkon
Baldur Einarsson a Blaer Hinriksson vo filme Kamenné srdce
(Dánsko, Island)
réžia Gu?mundur Arnar Gu?mundsson
Za úprimnosť a autentickosť ich hereckých výkonov v roli mladých chlapcov, u ktorých sa sexualita len prebúdza a ktorí sa musia vysporiadať s rozdielnosťou svojej sexuálnej orientácie a bojovať o prijatie v spoločnosti.

Special Mention
Pustovníci
(Nemecko, Rakúsko)
réžia Ronny Trocker
Za vizuálne pôsobivé zachytenie horského vidieckeho prostredia, ktoré sa pomaly vyľudňuje. Hrdinovia bojujú s pocitom samoty a blížiaceho sa konca. Obraz miznúceho sveta fascinuje a pohlcuje diváka.

Special Mention
Barbora Bobulová za herecký výkon vo filmoch
Čisté srdcia
 (Taliansko)
a
 Po vojne
(Francúzsko, Taliansko)
Za jej presvedčivý a hlboký herecký vklad, ktorý výrazne prispel k nekonvenčnému stvárneniu postavy matky.

Divácka cena JOJ Cinema pre najlepší európsky film
Špina

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.