Nový film Juraja Lehotského Nina v Karlových Varoch

Jeho nový film Nina bude mať svetovú premiéru na  festivale v Karlových Varoch. Jeho 52. ročník sa uskutoční od 30. 6. do 8. 7. 2017. Nina sa predstaví v súťažnej  sekcii Na východ od Západu„Uvedeniu v súťažnom program festivalu v Karlových Varoch sa tešíme. O to viac, že Juraj Lehotský s ním má vytvorený dlhodobý a blízky vzťah. Bol tu NINA resizetakisto premiérovaný aj jeho prvý hraný film Zázrak, a navyše získal Zvláštne uvedenie poroty. Aj snímka Nina sa na jeho pôde už ocitla, keď sme ju profesionálom prezentovali ešte vo fáze vývoja v rámci Pitch & Feedback,“ povedal producent filmu Ivan Ostrochovský zo spoločnosti Punchart films.

 

Nina má 12 rokov, a domov, aký poznala, je zrazu preč. Otec a mama tvrdia, že napriek ich rozchodu chcú pre ňu len to najlepšie. Ale zahltení nezhodami a vlastnými životnými problémami, akoby mysleli len na seba. Nina žije medzi ich hádkami, raz u mamy, raz u otca. Oboch má rada, ale nerozumie im, cíti sa opustená a oklamaná. Nie je už takmer nič, čomu by mohla veriť. Jedinou istotou v jej svete je plávanie – dáva jej pocit pokoja a opory a nahrádza všetko, čo jej doma chýba. Keď však konflikty rodičov ohrozia jej účasť na NINA 2 resizeplaveckých pretekoch, rozhodne sa pre radikálny ťah.  Postavy rodičov vo filme stvárňujú herec Robert Roth a tanečníčka Petra Fornayová, komplikovanú rolu hlavnej hrdinky Niny hrá Bibiana Nováková. „Najkrajšie sú naše deti, keď rastú, keď sa pýtajú, keď nás volajú. Keď nás potrebujú. Keď s nimi napĺňame ich malé sny. Chcel som plávať životom dieťaťa, pochopiť ho a prežiť jeho pocity v neľahkom období rozchodu vlastných rodičov,“ objasňuje prvotnú ideu filmu režisér Juraj Lehotský.

 

Scenár písali spolu s Marekom Leščákom, s ktorým majú na konte už spolupráce na snímkach Slepé lásky a Zázrak. „Prišlo nám najprirodzenejšie reflektovať svet, v ktorom žijeme. Obaja NINA 3 resizesme ženatí, obaja máme deti a obaja sme boli svedkami toho, ako sa vzťahy našich známych rozpadávali. Z doživotnej lásky sa stala kriminalizácia toho druhého a často boli toho svedkom deti, potomkovia,“ hovorí Marek Leščák. „Našou snahou bolo ukázať dieťa, ktoré sa snaží byť iné, je hravé, verí sebe svojim snom a má oboch rodičov rado. Chce všetko chápať, ale paradoxne napriek jeho ústretovosti mu rodičia v rámci toho, že konajú v "jeho dobre", zoberú to, na čom mu najviac záleží. Výsledok je, že dieťa im nastaví zrkadlo,“ vysvetľuje scenárista. Téma rozpadu rodiny sa podľa filmárov môže na prvý pohľad zdať známa i veľakrát spracovaná. Ale oni sa ju rozhodli spracovať očami dieťaťa. „Nechceme moralizovať, chceme sa zamyslieť sa. Nad láskou, nad nenávisťou a schopnosťou odpúšťať,“ dodal Juraj Lehotský.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.