Ocenenie Rudolfa Urca za výnimočný prínos slovenskej kinematografii

Okrem tvorcov a tvorkýň podieľajúcich sa na minuloročných filmových dielach, si prevezme jedno z ocenení aj dramaturg, scenárista, režisér, publicista a pedagóg Rudolf Urc. Stane sa laureátom ceny za Výnimočný prínos slovenskej kinematografii. Výber jeho filmov premietne deň pred svojím začiatkom prehliadka Týždeň slovenského filmu v bratislavskom Kine Lumière 2. apríla 2017. Jeho meno je nezmazateľne zapísané do histórie slovenského RUrc resizedokumentárneho a animovaného filmu. Po absolvovaní štúdia dramaturgie na pražskej FAMU začal pracovať v Bratislave ako režisér a vedúci dramaturg Spravodajského filmu a Štúdia krátkych filmov. Ako režisér nakrútil napríklad dokumenty Človek z Málinca (1959), Dve demokracie (1960), Tri spomienky (1964), Posledný odpich (1966), Nedokončená kronika (1967) či Generáli (1969). V roku 1971 bol obvinený z kontrarevolučnej tvorby, pravicového oportunizmu a nekritického vzťahu k mladým tvorcom. 16 filmov, na ktorých sa podieľal, sa dostalo na dlhé roky do trezoru a jeho samého preradili k animovaného filmu. Vďaka tomu slovenská animovaná tvorba získala osobnosť, ktorá ju koncepčne viedla, inšpirovala a kliesnila jej cestu. Ako dramaturg pracoval Rudolf Urc prakticky so všetkými kľúčovými osobnosťami slovenskej animovanej tvorby. Inicioval i vznik prvého slovenského celovečerného animovaného filmu Zbojník Jurko (1976) a sám bol režisérom viacerých úspešných filmov – Minútky na vrátnici (1978), Prvá trieda (1984), ale tiež večerníčkov – Dada a Dodo (1988) či Rozprávky z nočnej košieľky (1990). V roku 2011 bol autorom námetu a spolurežisérom seriálu dokumentov Čarovný svet animovaného filmu, prvého uceleného filmárskeho pohľadu na dejiny slovenskej filmovej animácie. Je však tiež autorom viacerých publikácií, monografií, kritických analýz i učebných textov. Nezanedbateľnou je i jeho pedagogická činnosť – stál pri zrode Filmovej a televíznej fakulty VŠMU v Bratislave a stal sa prvým vedúcim jej Katedry animovanej tvorby.

Siedeho apríla budú odovzdané Slnká v sieti aj v ďalších 15 kategóriách. Najväčšie šance na úspech má so svojimi 13 nomináciami dráma Učiteľka (r. Jan Hřebejk), spolu so životopisnou snímkou Masaryk (r. Julius Ševčík), nominovanou v 12 kategóriách. Najlepším hraným filmom minulého roka sa môže stať aj medzinárodne oceňovaný film Ja, Olga Hepnarová (r. Tomáš Weinreb, Petr Kazda). V kategórii Najlepší dokumentárny film sú nominované snímky Para nad riekou (r. Robert Kirchhoff, Filip Remunda), Richard Müller: Nespoznaný (r. Miro Remo) a 5 October (r. Martin Kollár). Slnko v sieti nebude tento rok udelené žiadnemu animovanému filmu kvôli nízkemu počtu prihlásených diel.

Novinkou aktuálneho ročníka udeľovania národných filmových cien je Divácka cena Slnko v sieti. V online hlasovaní, ktoré prebieha na webstránke www.sfta.sk/divackacena do 31. marca, vyberie široká verejnosť divácky najobľúbenejší film minulého roka. Motiváciou môže byť hlasujúcim napríklad možnosť zúčastniť sa na slávnostnom ceremoniále či vyhrať kolekciu filmových DVD.

Odovzdávanie národných filmových cien Slnko v sieti je súčasťou prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá sa bude konať v Kine Lumière od 3. do 9. apríla 2017. Vybrané tituly potom v rámci Ozvien Týždňa slovenského filmu premietnu kiná v Banskej Bystrici, Kežmarku, Košiciach, Martine, Nitre, Partizánskom, Spišskej Novej Vsi, Trnave a Žiline.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.