Semináru 4 živly doprial osud úspešný ročník

Filmový seminár uvádza vo svojom programe filmy zastrešené jednou témou, navzájom však pomerne rôznorodé. Popri archívnych snímkach a najkvalitnejších dielach minulých desaťročí preto mohlo publikum vidieť v domácej Rumanova resizepredpremiére napríklad slovenský dokumentárny film Hotel Úsvit. Debutujúca režisérka Mária Rumanová ho v Banskej Štiavnici osobne uviedla hneď dvakrát – okrem večernej projekcie pre publikum seminára sa stretla aj so študentami a študentkami Gymnázia Andreja Kmeťa. Na školskú pôdu jej debut „priviezol“ Dokument na kolesách, projekt, ktorý sa zameriava na alternatívnu distribúciu autorských dokumentárnych filmov.

Premietaniam mimo prítmia kinosály sa venujú aj 4 živly. Kým vo svojej letnej verzii spestruje seminár program projekciami pod otvoreným nebom, v zime prináša filmy a filmárov okrem Martin Kollar resizekina Akademik aj do štiavnických domácností. Na tzv. KinObývačku sa aj tento rok premenila obývacia izba jednej z nich, keď v nej domácim a ich hosťom premietol svoj dokumentárny film 5. október známy fotograf a filmár Martin Kollár. Ten si okrem súkromného premietania pripravil pre návštevníkov a návštevníčky seminára aj verejnú prednášku venovanú svojej fotografickej tvorbe, v ktorej sa čiastočne venuje aj téme osudovosti.

Martin Kollár bol tiež jedným z porotcov súťaže Iné vízie SK, Csefalvay resizespolu s výtvarníkom Svätoplukom Mikytom a dramaturgom olomouckej Přehlídky filmové animace a současného umění Martinom Mazancom. Spomedzi videí piatich finalistov, ktorých tvorba balansuje na pomedzí experimentálneho filmu, videoartu a animácie vybrali ako víťazné dielo autora Andrása Cséfalvaya, v ktorom je podľa vyjadrenia porotcov „ťažoba a zložitosť príbehu kombinovaná s formálnou hrou oživujúcou nielen umelý svet divadla a filmu, ale aj galerijného priestoru.“

4 živly v nedeľu večer uzatvorili program svojej zimnej verzie, do Banskej Štiavnice sa však vrátia znova o pol roka. 19. Letný filmový seminár 4 živly sa uskutoční v dňoch 9. - 13. augusta a jeho filmový aj sprievodný program bude venovaný téme Viera.
 

Mediálni partneri:

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.