Egon Schiele (Rakúsko-Luxembursko 2016)

SCHIELEEgon Schiele: Tod und Mädchen
110 minút.
Scenár: Hilde Berger, Dieter Berner. Réžia: Dieter Berner. Kamera: Carsten Thiele. Strih: Robert Hentschel. Hudba: André Dziezuk. Účinkujú: Noah Saavedra, Maresi Riegner, Valerie Pachner, Larissa Breidbach, Thomas Schubert, Daniel Sträßer, Cornelius Obonya, André Jung, Nina Proll, Luc Feit, Wolfram Berger, Michael Kreihsl, Ulli Maier, Germain Wagner, Martin Muliar, Hilde Berger, Steve Karier a ďalší.
Slovenská premiéra 10. novembra 2016
Rakúsky herec, scenárista a režisér Dieter Berner, tvorca kriminálneho seriálu Miesto činu, sa inšpiroval pohnutým životom jedného z najvýznamnejších rakúskych výtvarníkov prvých desaťročí minulého storočia. Žiak a priateľ Gustáva Klimta, expresionistický maliar Egon Schiele (1890 – 1918) bol aj v súkromnom živote rovnako živelný a neviazaný ako jeho prevratná tvorba. Jedným i druhým nielen doma vo Viedni, ale aj v Českom Krumlove poctivo poburoval malomeštiakov až do svojej predčasnej smrti. Tak, ako jeho manželka Edith, i on podľahol následkom celosvetovej epidémie španielskej chrípky, ktorá zdecimovala tých, čo prežili šialenstvo prvej svetovej vojny. V origináli sa film volá podľa Schieleho najslávnejšieho obrazu Dievča a smrť. Snímka otvorila filmový festival v Zurichu a je rakúskym kandidátom na nomináciu na Oscara.
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.