Skúška dospelosti (Rumunsko-Francúzsko-Belgicko 2016)

skuska dospelostiBacalaureat
128 minút.
Scenár, réžia, produkcia: Cristian Mungiu. Kamera: Tudor Vladimir Panduru. Strih: Mircea Olteanu. Účinkujú: Vlad Ivanov, Maria-Victoria Dragus, Ioachim Ciobanu, Adrian Titieni, Valeriu Andriuta, Adrian Vancica, Lia Bugnar, Claudiu Dumitru, Constantin Cojocaru a ďalší.
Slovenská premiéra 3. novembra 2016
Zázraky síce spravidla nemajú dlhý život, no rumunský filmový zázrak je tu už dve desaťročia a zjavne sa mu nechce odísť. Jeden z jeho spolutvorcov, scenárista, režisér a producent Cristian Mungiu, sa na svetových festivaloch presadil už svojím krátkometrážnym debutom Paulistova ruka v roku 1998. Svoj najviac cenený film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni nakrútil v roku 2007. V Cannes si ním vydobyl Zlatú palmu a odvtedy všetky svoje novinky uvádza na tomto najprestížnejšom svetovom festivale. V roku 2012 si z Cannes odniesol cenu za scenár drámy Za kopcami a tohto roku zvíťazil ako najlepší režisér drámou Skúška dospelosti. Uznávaný a ctený lekár z transylvánskeho mestečka v úsilí zabezpečiť dcére štúdium v zahraničí zahodí morálne zásady. V transylvánskych mestečkách to asi ešte nie je všedné, a tak ho čaká mravný i osobnostný pád.
Foto: ASFK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.