Slovenské filmy sa premietajú po celej Európe

Na prehliadke sa premietne kolekcia piatich filmov. Tvoria ju vojnová dráma Boxer a smrť (1962) Petra Solana, prelomové dielo československej novej vlny Slnko v sieti (1962) Štefana Uhra, trezorový film Vtáčkovia, siroty a blázni (1969) Juraja Jakubiska, jediný slovenský držiteľ Strieborného medveďa z Berlinale Ja milujem, ty miluješ

agava resize(1988) Dušana Hanáka a film Chodník cez Dunaj (1989) Miloslava Luthera, ktorého príbeh sa vracia na naše územie v čase druhej svetovej vojny. Všetky filmy prešli procesom obnovy a záchrany audiovizuálneho dedičstva a diváci ich uvidia zdigitalizované a zreštaurované.

 

Súčasnú slovenskú kinematografiu bude na moskovskej prehliadke reprezentovať celovečerný režijný debut scenáristu Ondreja Šulaja Agáva (2016), ktorý bude zároveň otváracím filmom celého podujatia. Tento ľúbostný príbeh nešťastnej lásky odohrávajúci sa v období ideologického uvoľnenia medzi 2. svetovou vojnou a nástupom komunizmu predstaví tamojším divákom osobne jeho producent Patrik Pašš. Prehliadka slovenskej kinematografie v kine Fitil v Moskve sa koná v rámci bilaterálnej spolupráce Ministerstva kultúry SR a Ministerstva kultúry Ruskej federácie v spolupráci s Filmovou spoločnosťou NOY a Slovenským kultúrnym inštitútom v Moskve a potrvá do 31. októbra.

 

Slovenské filmy sa v týchto dňoch premietajú aj na podujatí pod názvom Cyklus slovenského filmu v prestížnej kinotéke Cinemateca Portuguesa v Lisabone. Už od 4. októbra tam diváci majú možnosť zoznámiť sa so slovenskou kinematografiou prostredníctvom všetkých desiatich filmov blu-ray kolekcie SK PRES. Okrem snímok Boxer a smrť, Slnkovsieti resizeSlnko v sieti, Vtáčkovia, siroty a blázni, Ja milujem, ty miluješ a Chodník cez Dunaj sa v Lisabone uvádzajú aj filmy Všetko čo mám rád (1992) Martina Šulíka, reprezentujúci slovenskú kinematografiu v porevolučnom období, strihový dokumentárny film o rôznych podobách porušovania ľudských práv v niekdajšom Československu Papierové hlavy (1995) Dušana Hanáka, dokument Sila ľudskosti – Nicholas Winton (2002), prestížny držiteľ ceny Emmy od režiséra Mateja Mináča, ďalej film Slepé lásky (2008) Juraja Lehotského, ktorý po tridsiatich siedmich rokoch otvoril cestu mladej slovenskej kinematografii na MFF Cannes, a film Pokoj v duši (2009) Vladimíra Balka. Prehliadka sa skončí projekciou Balkovho filmu 25. októbra.

 

Vybrané filmy reprezentatívnej blu-ray kolekcie SK PRES sa v októbri premietali aj na podujatiach v Sofii či v Mexiku, nasledujúce z podujatí sa uskutoční v Taškente, hlavnom meste Uzbekistanu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.