Jubilejný ročník Slovenského filmobrania v Prievidzi

„Desiaty ročník podujatia bude mať tak, ako po iné roky, výrazne edukatívne zameranie,“ hovoria organizátori podujatia  Ján Teslík a Peter Šiposs, dramaturgovia Filmového klubu FK '93 Prievidza. „Od prvého ročníka sme sa snažili predstaviť divákom to najlepšie zo slovenskej kinematografie. A vždy s dôrazom na zabúdané, resp. prehliadané herecké osobnosti, ktoré síce nepatrili medzi hviezdy, ale bez ktorých si slovenský film snáď ani nevieme predstaviť.“

Tento rok si podujatie pripomenie herca Tomáša Žilinčíka, ktorý účinkoval v dvadsiatke slovenských filmov od ZabudniteMozarta resizevýznamných slovenských režisérov. V jeho filmografii sa nachádzajú snímky Štefana Uhra Keby som mal pušku (1971) a Správca skanzenu (1988), Martina Ťapáka Deň, ktorý neumrie (1974) či Návrat Jána Petru (1984), ďalej Tušenie (1982) Petra Solana, filmy Iná láska (1985) či Sedem jednou ranou (1988) Dušana Trančíka alebo Lepšie byť bohatý a zdravý ako chudobný a chorý (1992) Juraja Jakubiska a mnohé ďalšie. Počas úvodného večera prehliadky pod názvom Pocta Tomášovi Žilinčíkovi sa premietne historická dráma Miloslava Luthera Zabudnite na Mozarta (1985), ktorá zachytáva fiktívne vyšetrovanie Mozartovej záhadnej smrti, kde Žilinčík stvárnil postavu Leopolda. S výberom z diela W. A. Mozarta pred projekciou vystúpi Zmiešaný spevácky zbor prievidzských učiteľov Rozkvet.

 

Program Slovenského filmobrania je zostavený zo štyroch tematických večerov, ktorých súčasťou sú projekcie  filmových týždenníkov. Okrem Pocty Tomášovi Žilinčíkovi diváci uvidia Súčasný slovenský film, ktorý bude na podujatí reprezentovať nový dokument Pavla Barabáša Sloboda pod nákladom (2016), venovaný najstaršej generácii tatranských nosičov. Večer pod názvom Hudobný dokument predstaví divákom čerstvého držiteľa najstaršej slovenskej filmovej ceny Igric v kategórii dokumentárny film, snímku Para nad riekou (2015) o troch slovenských džezmenoch od režisérskej dvojice Robert Kirchhoff a Filip Remunda. Podujatie ukončí stretnutie so známym historikom a spisovateľom Pavlom  Dvořákom, počas ktorého sa uskutoční prednáška, filmová projekcia, beseda i autogramiáda.

„Tento rok sme rozšírili dramaturgiu aj na deti, preto sme zaradili do programu slovenské rozprávky zo  Slovenského filmového ústavu,“ dopĺňajú  Ján Teslík a Peter Šiposs. „Vždy bolo naším cieľom pri organizovaní tejto akcie otvoriť pomyselné dvere  k slovenským filmom a sprístupniť tak tie najkrajšie diela našej kinematografie pre klubovú  základňu, širokú verejnosť a teraz aj pre najmenších.“ V Prievidzi sa premietnu rozprávky Kráľ Drozdia brada (1984) a Mahuliena zlatá panna (1986) od Miloslava Luthera, Pehavý Max a strašidlá (1987) Juraja Jakubiska a Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého.

 

Slovenské filmobranie vzniklo v roku 2007 s cieľom oboznámiť čo najširší okruh divákov so zaujímavými súčasnými filmami a menej známymi, no významnými osobnosťami slovenskej kinematografie. Organizujú ho Slovenský filmový ústav, Asociácia slovenských filmových klubov, Filmový klub FK '93 Prievidza a Kultúrne a spoločenské stredisko Prievidza. Podujatie sa koná v priestoroch Divadelnej sály Domu kultúry v Prievidzi, projekcie rozprávok pre detských divákov sa začínajú vždy o 16.00 hod., tematické večery sú naplánované na 18.00 hod.

Viac: https://www.facebook.com/events/1128547893890164/#

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.