The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years

Od 80. rokov sa výlučne venuje filmovej réžii a so svojím priateľom zakladá produkčnú spoločnosť Imagine Entertainment. Väčšina Howardových komerčne aj artovo zameraných filmov bola úspešná a za celú svoju kariéru Beatles2 resizenenakrútil snáď ani jeden prepadák. Známe sú jeho snímky Oheň (1991) o dvoch bratoch pátrajúcich po sérií záhadných požiaroch, Navždy a ďaleko (1992), ktorá je príbehom mladého írskeho roľníka a dcéry bohatého statkára, ktorí sa tvrdou prácou snažia zarábať na živobitie i cestu do Oklahomy, Noviny (1994) s hviezdnym výkonom Michaela Keatona ako redaktora bulvárneho plátku, Apollo 13 (1995) o najznámejšej neúspešnej výprave astronautov počas jedného týždňa v roku 1970 a ich ceste späť na Zem alebo film Čistá duša (2001) o mimoriadne talentovanom matematikovi a nositeľovi Nobelovej ceny za ekonómiu Johnovi Forbesovi Nashovi ml. Ron Howard sa preslávil aj sfilmovaním troch kníh spisovateľa Dana Browna Da Beatles7 resizeVinciho kód (2006), Anjeli a démoni (2009) a v blízkej budúcnosti premiérovaného Inferna (2016).

Jeho najnovším režijným počinom je snímka o najpopulárnejšej anglickej rock and rollovej kapele 60. a 70. rokov The Beatles, ktorá vznikla v Liverpoole. Snímka zachytáva kariérny vzrast tejto kapely v rozpätí rokov 1962-1966 počas ich turné, od prvého vystúpenia v Cavern Clube v Liverpoole, až po posledné v San Francisku. Fakt, že film bol nakrútený s pomocou zakladajúcich členov kapely Paula McCartneyho (basgitara a spev), Ringo Starra (bicie a spev) a vdovou po Johnovi Lennonovi Yoko Ono, zhromažďuje množstvo Beatles resizeinformácií a udalosti z ich života, ktoré mimoriadne prispievajú ku kvalite tohto mimoriadneho dokumentárneho filmu.

Zobrazuje reálnych ľudí prechádzajúcich skúškou ohňom, ktorý tentokrát predstavuje publicita. Autenticita a najmä pozornosť diváka sú dosiahnuté prostredníctvom rozhovorov dvoch žijúcich členov kapely, archívny materiál s Georgeom Harrisonom (sólová gitara a spev) a asi najznámejším členom zoskupenia Johnom Lennonom (rytmická gitara, ústna Beatles6 resizeharmonika a spev) alebo aj rozhovormi so súčasnými fanúšikmi napríklad anglickým hudobníkom Elvisom Costellom, americkou komičkou a herečkou Whoopi Goldberg, či kanadským novinárom a spisovateľom jamajsko-anglického pôvodu Malcolmom Gladwellom, ktorý o kapele v roku 2008 napísal knihu.

Dokumentárny film Rona Howarda The Beatles: Eight Days a Week – The Touring Years je príbehom o žijúcom fenoméne, kapele, ktorá vo svojich piesňach mohla vyjadriť takmer Beatles8 resizečokoľvek. Z plátna sa k nám vďaka tridsiatim minútam footage materiálu, ale aj scénam zo súčasnosti, od jednej sekvencie k nasledujúcej a zase tej ďalšej, dostáva pocit šťastia a eufórie, a preto hodnotím  film na ,,výbornú“ a každému fanúšikovi nielen tejto úspešnej anglickej kapely, ale aj akéhokoľvek iného hudobného žánru, ho môžem iba odporučiť. Samozrejme v kinokvalite.

Beatles5 resizeThe Beatles: Eight Days a Week - The Touring Years ,USA,  2016)
Dĺžka: 102 minút
Réžia: Ron Howard
Scenár: Mark Monroe, P. G. Morgan
Kamera: Michael Wood
Strih: Paul Crowder
Hudba: Ric Markmann, Dan Pinnella, Chris Wagner
Účinkujú: Paul McCartney, George Harrison, Ringo Starr, John Lennon, Debbie Gendler a ďalší
Distribúcia: ITAfilm
Premiéra v SR: 15. septembra 2016
Foto: ITAfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.