Vojnoví psi (War Dogs)

Ak sa pozrieme do jeho minulosti, vidíme že témy jeho filmov nie sú príliš náročné, nebádať v nich nejaké presahy a nepatria ani medzi extra vyčnievajúce z radu „bežných“ komédií.  Príbeh dvoch obchodníkov so zbraňami, Davida Packouza (Miles Teller) a Efraima Diveroliho (Jonah Hill) sa však už spomedzi jeho doterajšej filmografie, o Vojnovi3 resizenáročnejšiu tému opiera. A nie len náročnejšiu, respektíve vážnu, ale stále aktuálnu. I keď ruku na srdce, kedy táto téma aktuálna nebola alebo nebude?

Vojna v Iraku je nám v tomto filme podaná nie z pohľadu vojakov, ale z pohľadu ľudí, bez ktorých by títo vojaci nemali čím strieľať, či si čo obliecť. Platí to však aj naopak. Bez vojakov v Iraku by si totiž ľudia ako David, či Efraim z AEY Inc. (buďte pokojní, ani oni dvaja nevedia, čo tieto tri písmenká znamenajú) nemohli kupovať Porsche, či obrovské, krásne Vojnovi4 resizeapartmány s výhľadom na pláž. Týmto sa dostávame teda k faktu, že vojna je naozaj ekonomika, o ktorom nás oboznamuje Davidov hlas na začiatku filmu. Phillips akoby týmto filmom dostal príležitosť na trocha väčšie uznanie a tiež príležitosť vymaniť sa zo škatuľky zabávača pre tínedžerov. Malým paradoxom je, že hlavní predstavitelia tiež začínali v podobne ladených filmoch. I keď práve ich prítomnosť sa tu skvele hodí a keďže to by nebol Phillips, keby takúto vážnu tému nepodal s trochou sarkazmu, aj tu títo dvaja „zabávači“ zabávajú.

Vojnovi5 resizeVo vzduchu však visí otázka, či zvolený štýl, keďže film je distribúciou značený ako komédia, je vhodný. Respektíve do akej miery. Ak si spomenieme na dávne časy, keď  Nicholas Cage ešte nebral každý stupídny scenár, čo sa mu dostal do rúk, dostaneme sa aj k filmu Obchodník so smrťou (2005). V ňom režisér Andrew Niccol rozoberajúci rovnaký príbeh vedel určiť mieru kedy zavtipkovať a kedy byť seriózny. U Phillipsa však prevláda jedno nad druhým, keďže nejde až tak o vážnu drámu, podanú jemne komicky, ale o snahu spraviť čisto komédiu, avšak menej bláznivú ako tie predošlé. Tento mini hybrid je síce naozaj miestami zábavný, no chýba mu dostatočná hĺbka, ktorá by bola adekvátna téme.

Vojnovi6 resizeZ toho všetkého pramení zásadný problém celého filmu. A to ten, že ako výsledok pôsobí rozporuplne, no je plný skvelých a zapamätania hodných scén. Z každej kapitoly sa dá nejaká vytrhnúť a fungovala by aj ako samostatný celok. Fragment, slúžiaci, buď na zábavu alebo na zamyslenie. Avšak príde koniec a vy si zrazu uvedomíte, že to nebolo až tak úplne podľa vašich predstáv. Nehľadiac na to, že Vojnoví psi využívajú množstvo už milión krát inde videných schém (a požičiavajú si aj z rafinovanejšieho, inteligentnejšieho a Vojnovik resizekvalitnejšieho Niccolovho Obchodníka zo smrťou). Celý film je postavený na schéme vzostupu a pádu, príznačnej najmä pre gangsterky. V tom je veľmi podobný nedávnemu Vlkovi z Wall Street, ktorý tiež nie je gangsterkou (David s Efraimom gangstrami nie sú, naopak pred tými skutočnými utekajú), no využíva jeho schémy, či na ne dokonca priamo odkazuje. Dokonca Vojnoví psi akoby boli slabším odvarom Vlka z Wall Street, i keď Jonah Hill stvárnil svoju rolu rovnako presvedčivo, i keď teraz nehral druhé, ale prvé husle. Phillips svoje šance na väčšie uznanie premenil len z polovice a rozhodne mohol z danej témy vyťažiť viac. Každopádne jeho nový film je slušne zvládnutým remeslom, ostávajúcim síce bez potrebného presahu, no stojí za pozretie, a to aj na veľkom plátne.

Vojnoví psi (War Dogs), USA, 2016)
Dĺžka: 114 minút
Réžia: Todd Phillips
Scenár: Todd Phillips, Stephen Chin, Jason Smilovic
Kamera: Lawrence Sher
Strih: Jeff Groth
Hudba: Cliff Martinez
Hrajú: Miles Teller, Jonah Hill, Ana de Armas, Bradley Cooper, Shaun Toub, JB Blanc, Ashley Spillers, Brenda Koo, Roman Mitichyan, Max Daniels, Lucas Di Medio, Jeremy Tardy, Barry Livingston a ďalší.
Distríbúcia: Continental film
Premiéra v SR: 18. augusta 2016
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.