Star Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond)

Zápletku filmu považujem za podobnú dvom predchádzajúcim snímkam Star Trek a Star Trek: Do temnoty. Mnohokrát odskúšaný súboj dobra a zla aj v tomto prípade poslúžil tvorcom tohto sci-fi filmu na vytvorenie napínavej zápletky, Star8 resizektorá vyúsťuje do viac-menej prekvapujúceho konca. Napätie pretrvá od začiatku do konca a neustále udržuje oko diváka na filmovom plátne.

V snímke dominovali štandardne dobré herecké výkony Chrisa Pinea ako kapitána Jamesa Kirka, ktorý sa všemožne snaží chrániť a zachrániť posádku lode Enterprise z rúk zloducha. Aj keď výber herca sa mi fyziognomicky hodí skôr do romantických filmov, než akčných či sci-fi snímok, výkon Chrisa Pinea sa nedá hodnotiť nijako negatívne. Postava rebelujúceho a pravidlá nerešpektujúceho kapitána Kirka nás svojimi spontánnym a obetavým konaním prinúti sympatizovať s ním a ,,držať mu Star10 resizedvadsať prstov na rukách a nohách", aby sa mu podarilo každého člena posádky zachrániť. Zachary Quinto, alias poručík Spock, je podľa môjho názoru, presne opačným prípadom. Svojím vzhľadom dokonale korešponduje s postavou necítiaceho Vulkánca. Ten uvažuje vždy racionálne, s prihliadnutím na každú inú potencionálnu možnosť riešenia situácie, v ktorej sa s posádkou nachádzajú.  Už v závere druhej časti série sa Spock rozhodol nepotláčať v sebe ľudskú polovičku a prejavil pocity priateľstva, ľútosti či náklonnosti k členke posádky Nyote Uhuru.

Star13 resizeVedľašie role technikov z lode Enterprise v podaní Zoe Saldana, Simona Pegga, Antona Yelchina, doktora Karla Urbana nezaostali za duom Pine-Quinto. Situácie okolo postáv technikov a doktora sú príjemným nadľahčením vážnosti a zapeklitej situácie, v ktorej sa kapitán a jeho posádka nachádzajú. Vo vypätých a dramatických situáciách sú tieto postavy zdrojom potrebnej dávky pozitívnej energie, bez ktorej by diváci pravdepodobne nezaobišli. Taktiež poslúžili ako akcelerátory posúvajúce dej dopredu.

Záporná postava Krall v podaní Idrisa Elbu ma prekvapila najmä po maskérskej stránke. Keďže som pred sledovaním filmu s výnimkou traileru nevidela žiadne iné propagačné Star14 resizemateriály, až do úplneho záveru som v podstate ani netušila o akého herca ide. O to prekvapivejšie bolo zistenie, že sa jedná o tohto výborného a oceňovaného filmového a televízneho herca. Film vo mne takýmto spôsobom zanechal aj niekoľko momentov prekvapenia. Ďalším príjemným prekvapením pre mňa bolo obsadenie známej alžírskej hip-hopovej a street dancovej tanečnice Sofie Boutelly. Jej štúdium na prestížnej škole Berkleey a najmä účinkovanie v reklame pre spoločnosť Nike jej otvorilo cestu k spolupráci s hviezdami svetového formátu ako Madonna, Rihanna či Chris Brown. Zahrala si v hudobných filmoch Le Défi (2002) či Street Dance 2 (2012) či v akčných filmoch Kingsman (The Secret Service, 2014). V Star Star2 resizeTreku získala rolu krásnej a temperamentnej mimozemšťanky Jaylah, čo považujem za jej najprofesionálnejšie zvládnutú filmovú úlohu.

V recenzii som sa zamerala na herectvo postáv, pretože to pre mňa bola najprekvapujúcejšia stránka filmu. Samozrejme, že popri obrazovo-hudobnej zložke snímky sa môže zdať zanedbateľná, ba dokonca zaniknúť. Existuje však skupina ľudí, ktorých herecké výkony nenechali chladnými. Jediný problém filmu bolo už asi štvrté, a zároveň najväčšie poškodenie a zničenie lode Enterprise, no ako si v závere filmu môžeme všimnúť, táto loď je naozaj nezničiteľná..

Star resizeStar Trek: Do neznáma (Star Trek Beyond, USA, 2016
Dĺžka: 122 minút
Réžia: Justin Lin
Scenár: Simon Pegg, Doug Jung, Roberto Orci, Patrick McKay, John D. Payne Kamera: Stephen F. Windon
Strih: Greg D'Auria, Dylan Highsmith, Kelly Matsumoto, Steven Sprung. Hudba: Michael Giacchino
Hrajú: Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, John Cho, Anton Yelchin, Idris Elba, Sofia Boutella, Joe Taslim, Lydia Wilson, Deep Roy, Joseph Gatt, Fiona Vroom, Natalie Moon, Christian Sloan a ďalší.
Distribúcia: CinemArt
Premiéra v SR: 18. augusta 2016
Foto:CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.