Tajný život maznáčikov (The Secret Life of Pets)

Pretože nie sú ničím iným, len bežným spotrebným tovarom, pri utváraní svojho priestoru na trhu v divákoch ubíjajú predstavivosť, obrazotvornosť, myslenie i vkus. Sem z veľkej časti (hoci možno nie celkom) patrí aj americký digitálne animovaný rodinný film štúdií Illumination Entertainment Tajný život maznáčikov.

2426 FPF 00001RRecept na komerčný úspech podľa Illumination je jednoduchý. Vrazte tam kúsok Toy Stoy, štipku Zootropolisu, za hrsť Dobrého dinosaura a pol hrnčeka Hľadá sa Nemo. Miešajte, až kým sa neodparí ideové podhubie, nevyprchajú všetky myšlienky a na povrch nevyplávu sympatické postavičky. Potom prevarte v ľúbivej digitálnej animácii, zväčšite objem vedľajšími motívmi vedúcimi odnikiaľ nikam, ale najmä dobre okoreňte pestrými farbami, oslaďte starými osvedčenými vtipmi. Výsledný produkt, zbavený akejkoľvek výživovej hodnoty, vitamínov i prospešných minerálnych látok, zato plný syntetických aróm, farieb i dochucovadiel v podobe všemožných klišé, podávajte v klimatizovanej sále, s obrazom 3D a zvukom Atmos!

Tvorcovia si s príbehom nerobili ťažkú hlavu, využili a pospájali čokoľvek, čo bolo naporúdzi. Neodhaľujú nijaké tajomstvá zo skrytého života domácich zvierat. Teriér Max, žijúci s mladou slobodnou paničkou v New Yorku, sa nevie zmieriť s novým psom v domácnosti, veľkým huňatým orechom Dukom. Pri vzájomných škriepkach sa stratia, prídu o obojky, chytia ich šarhovia a vzápätí oslobodia členovia mestskej guerilly domácich zvierat, ktoré ľudia vyhodili na ulicu. Z pazúrov svorky zdivených a ľudí nenávidiacich zverov dvojicu psíkov zachraňuje rôznorodá svorka na čele s fenkou trpasličieho špica Gidget, ale jej členmi sú i samoľúba mačka, odvážny kanárik, zatúlané morča, ochrnutý psí veterán a v neposlednom rade i dravý vták. Tak, ako autorov netrápila originalita, hlava ich nebolela ani z motivácie postáv, ich vzťahov či z logiky rozprávania alebo výstavby harmonického dejového oblúka. Ak čakáte potešenie z nápaditosti, budete sklamaní.

2426 TP4 00079ARRežisér animovaných filmov Ja, zloduch, Ja, zloduch 2 a Lorax Chris Renaud spolu s na poli dlhometrážneho filmu debutujúcim animátorom Yarrowom Cheneyom nakrútili rodinný animovaný film o tom, čo robia naše hračky domáce zvieratká, keď ich nevidíme. Spoločnosť Illumination Entertainment nečakala na odozvu a zahorúca naplánovala premiéru pokračovania na 13. júl 2018. O nadštandardnej dôvere v čisto komerčný projekt svedčí aj to, že do nakrúcania investovala viac ako do Loraxa, Ja, zloduch i do Mimoňov – vyše 75 miliónov dolárov. A zopár desiatok ďalších do marketingu, vďaka čomu už pol roka vídame súhrn najvydarenejších scén a gagov z filmu v reklamách. Snímka samotná nás síce potom už nemá čím prekvapiť a je skôr sklamaním ako zábavou, ale producenti vedia čo robia. Vyplatilo sa. Americkí recenzenti šalejú od nadšenia, hoci tí neamerickí zďaleka nie. Podstatné je, že diváci od premiéry 8. júla priniesli do kín už vyše pol miliardy dolárov!

2426 FPF 00170RPráve pomalé nabiehanie tržieb animovaného filmu Lorax podľa detskej klasiky Dr. Seusa a rozpačitá odozva čisto komerčného veľkonočného animáku Hop presvedčili štúdiá Illumination, že najvýhodnejšie bude venovať všetku pozornosť sérii Ja, zloduch a jej derivátom. Takým je i Tajný život maznáčikov. Neoriginálny nápad rozvádza neobjavne, v duchu omletých schém, zato s vrcholnou formou. Príbeh je len zámienkou na zaradenie komických skečov, výstupov, scénok a gagov. Väčšinu z nich si štúdiá vyskúšali práve v Zloduchovi a Mimoňoch, mnohé však patria ku klasike zlatej éry nemej grotesky začiatku minulého storočia. Okrem úderov, pádov či strúhania grimás sa zakladajú na kontrastoch a zveličení, keď veľké hrôzostrašné zvery trpia smolou či aspoň ťarbavosťou, zatiaľčo najnebezpečnejšími sú malé zlaté huňaté stvorenia. Výdatné je citovanie i zosmiešňovanie kriminálneho filmového žánru. Radenie komických scénok nezodpovedá žiadnej logike či nedajbože dramaturgii. Infantilný humor sa bez ladu a skladu strieda s popkultúrnymi narážkami, klasickými komickými číslami i so psychedelickými obrazmi (návšteva psíkov vo fabrike na párky). Aj preto film pôsobí ako hlučná a vtieravá jarmočná atrakcia. Napokon, chce aj osloviť tú istú cieľovú skupinu ako krikľavo pomaľované kolotoče na dedinských hodoch, kultivovaný divák by jeho zámerom prekážal. Za relatívne neveľké vstupné poskytne poldruha hodiny divokej jazdy, z ktorej sa zamotajú oči, zakrúti hlava a dokonale odkrví, do sladkej otupenosti znefunkční mozog.

2426 S1500 P0050 0101RMimoňov pripomínajú aj výtvarné riešenia a špičková animácia, žiadnu originalitu, novátorstvo a prekonávanie hraníc však nemožno čakať ani tu. Zopár postavičiek je sympatických či aspoň zaujímavých, no žiadna nevyužíva svoj potenciál naplno, žiadna nebrnká na city a vzťahy medzi nimi zodpovedajú všetkým ostatným klišé, z ktorých je film poskladaný. Nedarí sa mu vyvolávať emócie, preto s nimi ani nemôže narábať a diváka necháva len chladným nezainteresovaným pozorovateľom.  So striedavým úspechom sa usiluje o smiech, spád a napätie.  Viackrát síce vyvolá úsmev, no napriek akčným scénam a nebezpečným situáciám žiadna postava divákov neosloví tak, aby s ňou súcítili, báli sa o ňu, boli napätí. Výsledkom je ako-tak prijateľná zábava, príliš náročná a komplikovaná pre predškolákov, príliš  neoriginálna a predvídateľná pre ich rodičov. Pikantná chuťovka pre zrak, totálny oddych pre rozum aj cit jednoznačne mieri na školákov. Im je určený aj neveľmi hravý preklad a rutinný slovenský dabing.

2426 S1230P0226 L COMPO RENDER 0143RO tom, že štúdiá Illumination sa ešte celkom nezmenili na cynicky vypočítavého obchodníka s komerciou svedčí krátka groteska pred hlavným filmom. O hrdinoch série Ja, zloduch - mimoňoch, ktorí sa pokúšajú zarobiť peniaze na mixér, aby si mohli miešať banánové kokteily. Je osviežujúcou explóziou hravosti, nápaditosti, humoru i emócií. Tajný život maznáčikov nestvárňuje tajomstvá ani život. O tom, že obchodníkom sa ich úsilie pretvárať mysliace bytosti na nenáročných konzumentov darí, svedčí veľký divácky úspech, ktorý kvalitám filmu nezodpovedá ani zďaleka.

Tajný život maznáčikov (USA 2016)
The Secret Life of Pets
87 minút.
Scenár: Cinco Paul, Ken Daurio, Brian Lynch, Simon Rich. Réžia: Chris Renaud, Yarrow Cheney. Výtvarník: Colin Stimpson. Strih: Ken Schretzmann. Hudba: Alexandre Desplat. V slovenskom znení účinkujú: Peter Sklár, Táňa Pauhofová, Daniel Dangl, Petra Polnišová, Martin Kaprálik, Zuzana Šebová, Štefan Skrúcaný, Vladimír Jedľovský, Štefan Richtárech, Peter Krajčovič, Michal Hallon, Henrich Platek a ďalší.
Slovenská premiéra 11. augusta 2016
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.