Matky rebelky (Bad Moms)

Tento film sa totiž nehrá na komédiu (ako napríklad jeden nemenovaný film, ktorý ešte stále beží v kinách, kde sa chytajú duchovia a jeho hlavné predstaviteľky boli označené za najlepšie americké komičky), ale komédiou skutočne Rebelky11 resizeje. Aj keď by sa podľa námetu, aj traileru zdalo, že to bude záležitosť výhradne pre ženské publikum, opak je pravdou. Ak však patríte medzi mužov, ktorých svetonázor je, že sa o deti starať nemusia, lebo to za nich urobia ich manželky, ktoré by mali nosiť akurát tak zásteru do kuchyne a keď už si aj oblečú šaty, tak len bez výstrihu, pravdepodobne to nebude nič pre vás. No, a ženám, ktoré týmto svetonázorom uverili a žijú vo svojom malom uzavretom svete, to asi tiež nebude príliš po chuti. V skratke, tento film nie je nič pre konzervatívcov !

Režijná a scenáristická dvojica Lucas – Moore si spravila po nie príliš vydarenej komédií Našrot reparát a akoby dozrela. Niekde pod povrchom sú obaja stále bláznivými neukojenými tínedžermi, no cítiť, že sú už tiež mierne „ošľahaní“ životom. Rebelky2 resizePotrebné skúsenosti, či už ich vlastné alebo niekoho iného, sa vo filme rozhodne ukázali a ku podivu všetky „životné pravdy“, vychádzajúce z úst hlavných postáv, nevyznievajú ani príliš lacno, ani prvoplánovo, ale naopak  inteligentne bavia a zároveň v nich cítiť potrebnú hĺbku. Čo je však najpodstatnejšie, napriek všetkým režijným barličkám a klišé (ktoré film bez debaty obsahuje a v pomerne veľkom rozsahu), film nenudí ani sekundu. Tu sa dostávame k ďalším dvom faktorom, vďaka ktorým to tak je.

Po prvé treba bezpochyby pochváliť casting. Už len obsadenie Rebelky3 resizeMily Kunis do hlavnej úlohy by sa niekomu mohlo zdať ako výhra, no Lucas s Moorom vedia, že pekná tvárička ešte nie je zárukou úspechu. Musí vedieť aj hrať. A to tridsaťdva ročná Ukrajinka zo židovskej rodiny (nie nespomínam to len tak pre nič za nič, v kontexte filmu si na tento fakt skúste spomenúť) rozhodne vie, o tom presvedčila už niekoľko krát, a mimochodom tiež ukázala vďaka výberu filmov, že k podobnému typu komédií výrazne inklinuje. Len si spomeňme na Teda, či Kopačky Nicholasa Stollera, kde si tiež zahrala s Kristen Bell. Všetky hlavné protragonisky Kunis, Bell a Kathryn Hahn tvoria naozaj sympatickú a vtipnú hlavnú Rebelky6 resizetrojku, ku ktorej si tú hodinu a pol divák vybuduje potrebný vzťah a jednoducho jej po celý čas musí držať palce. Rovnako sa to darí aj pri súperiacej trojici, na čele s Christinou Applegate. Výnimkou nie sú ani charizmatický Hispánec Jay Hernandez, či jeho opozitum, arogantný a sebecký David Walton. Absolútnym hurikánom je však tiež iba štrnásťročná Oona Laurence. Ak ste však videli Bojovníka, v ktorom bola zrelá na Oscara a bola snáď ešte lepšia než samotný Jake Gyllenhaal, príliš vás to neprekvapí.

Rebelky5 resizeTým druhým faktorom je scenár, na ktorom si dali obaja záležať, tak ako aj pri úlete z roku 2009 menom Vo štvorici po opici. Nepodarilo sa im síce eliminovať viacero už spomenutých klišé momentov, avšak prepracovanosť charakterov, príbehov jednotlivých postáv a ich motivácie fungujú. A ako som už načrtol na začiatku, film príjemne pobaví aj mužov a myslím si, že tiež nezáleží ani na nejakých generačných rozdieloch, pretože sa  budú baviť aj Rebelky7 resizetínedžeri (ich vrcholom  budú zrejme asi videoklipové sekvencie spolu s vulgarizmami), aj staré mamy, tie si zase troška pospomínajú a možno zapolemizujú nad chybami, či správnymi voľbami pri výchove. Je tiež pravdou, že Lucas s Moorom mohli pritvrdiť aj trocha viac a mohlo to byť všetko viac explicitnejšie, údernejšie, menej rozprávkovitejšie. Spomeňme si na Susedov 2, rozoberajúcich v princípe tú istú tému. No stále je tento film príjemným prekvapením a nadpriemernou, inteligentnou popkultúrnou zábavou.

Rebelky9 resizeMatky rebelky (Bad Moms), USA, 2016
Dĺžky: 101 minút
Scenár a réžia: Jon Lucas, Scott Moore
Kamera: Jim Denault
Strih: Emma E. Hickox, James Thomas
Hudba: Christopher Lennertz
Hrajú: Mila Kunis, Kathryn Hahn, Kristen Bell, Christina Applegate, Jada Pinkett Smith, Annie Mumolo, Oona Laurence, Emjay Anthony, David Walton, Clark Duke, Jay Hernandez, Wendell Pierce, Jevgenija Kuzmina a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 11. augusta 2016
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.