Uherské Hradište si uctí herečku Emíliu Vášáryovú

Programový blok Vyšehradský horizont: Novinky Vyšehradu predstavuje filmy z obdobia posledných dvoch rokov, kolekcia slovenských a koprodukčných filmov je zložená z prevažne hraných celovečerných titulov. Diváci v nej uvidia detektívnu drámu Červený kapitán (2016) režiséra Michala Kollára, urbánnu drámu Čistič (2015) Petra Bebjaka, prvý evanova resizecelovečerný animovaný film v ére samostatného Slovenska Lokalfilmis (2015) mladého režiséra Jakuba Kronera, prvý majoritne slovenský film úspešného českého režiséra Jana Hřebejka Učiteľka (2016) v hlavnej úlohe so Zuzanou Mauréry, len nedávno ocenenou za herecký výkon na MFF Karlovy Vary, či existenciálnu drámu Ja, Olga Hepnarová (2016) režisérskej dvojice Tomáš Weinreb a Petr Kazda.

 

Premietnu sa tiež štyri nové slovenské koprodukčné filmy, ktoré ešte neboli uvedené v slovenskej kinodistribúcii, konkrétne Rodinný film (2015) Olma Omerzua, Smrteľné historky (2016) Jana Bubeníčka, posledný film nedávno zosnulého českého režiséra Jana Němca Vlk z Královských Vinohrad (2016) a za osobnej účasti režiséra Petra Oukropca jeho film o parkúristoch Ani ve snu! (2016). Slovenskú dokumentárnu tvorbu budú zastupovať film 5 October (2016) v réžii uznávaného slovenského fotografa a kameramana Martina Kollara, ktorý nakrútil o svojom bratovi, a Farby piesku (2015) o slovenskej zdravotnej sestre pôsobiacej v Líbyi od režiséra Ladislava Kaboša.

 

Sekcia Vyšehradský horizont v programovom bloku Študentské filmy vlani zaviedla model retrospektív začínajúcich tvorcov, ktorí doštudovali alebo ešte študujú na filmových školách v Čechách a na Slovensku. Našu tvorbu bude na podujatí reprezentovať po päť filmov od dvoch autorov z bratislavskej Vysokej školy múzických umení. V programe sú snímky Lov (2014), Seznámení (2014), Zídka (2014), Dobré ráno (2015)  a Strach (2015) od Michala Blaška a Krehkosť (2013), Raz v noci prišla k nemu domov a myslela si, že všetko bude presne tak, ako všade inde (2014), Noc, žena, muž a fena (2014), Noc v hoteli, izba č. 306 (2014) a Balada o Šimonovi a Tereze (2015) od Martina Hnáta.

 

Významnou udalosťou letnej filmovej školy je tento rok Pocta Emílii Vášáryovej, prvej dáme slovenského filmového a divadelného herectva, ktorej tvorbu a najmä nezabudnuteľné filmové úlohy si festival pripomenie prostredníctvom šiestich filmov. Za jej osobnej účasti sa premietnu z jej raného hereckého obdobia slovenské filmy Námestie svätej Alžbety (1965) Vladimíra Bahnu a Balada o siedmich obesených (1968) Martina Hollého. V sekcii AČFK uvádza diváci uvidia zasa aktuálnu snímku Eva Nová (2015), celovečerný hraný debut dokumentaristu Marka Škopa, ktorý na udeľovaní národných filmových cien Slnko v sieti získal až päť ocenení vrátane ceny pre Emíliu Vášáryovú za najlepší ženský herecký výkon. Herečku si na podujatí pripomenú aj v troch českých filmoch, a to Až přijde kocour (1963) Vojtěcha Jasného, Václav (2007) Jiřího Vejdělka a Horem pádem (2004) Jana Hřebejka, v ktorom za stvárnenie hlavnej postavy získala Českého leva. Počas Letnej filmovej školy sa uskutoční tiež Lekcia filmu podľa Emílie Vášáryovej, v minulých rokoch ju pripravili napríklad herci Bolek Polívka, Miroslav Krobot, ale napríklad aj slovenská dokumentaristka Zuzana Piussi.

 

Slovenskú tvorbu na LFŠ dopĺňa koprodukčný česko-slovenský film Občiansky preukaz (2010) Ondřeja Trojana, uvedený v Pocte Petrovi Jarchovskému, v letnom kine sa zasa budú premietať tohtoročné filmy Teória tigra (2016) Radka Bajgara a Trabantom až do posledného dychu (2016) Dana Přibáňa. LFŠ počas celého podujatia uvedie spolu 17 celovečerných slovenských a koprodukčných filmov a 10 krátkych študentských snímok, vybrané filmy lektorsky uvedie slovenský filmový teoretik Martin Palúch.
Viac: www.lfs.cz.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.