Alica v Krajine za zrkadlom (Alice Through the Looking Glass)

Carollov fiktívny svet patrí už viac než storočie k obľúbeným látkam filmových tvorcov, a tí ho počas tejto doby aj patrične využívali. I dnes dokáže zapôsobiť a má v sebe niečo magické, čo láka ľudí každého veku. V Burtonovom Alica2 resizepodaní pritom ani zďaleka nešlo o presnú adaptáciu a dôkazom  bola mimo iného aj výrazná zmena veku hlavnej hrdinky. Známy režisér síce dokázal zachytiť istú bizarnosť predlohy, ale vystihnúť jej ducha sa mu úplne nepodarilo.

Tento raz sa Tim Burton vrátil iba ako producent a jeho náhradníkom sa stal James Bobin. Ten je stále známy skôr ako seriálový režisér, ale dokázal už zaujať aj celovečernými Mupetmi. Tu však nebol priestor na žiadne experimenty. Alica pod jeho vedením nakoniec vyzerá úplne identicky. Svoju prácu teda odviedol, i keď nepridal nič vlastné. V závislosti od toho, či sa vám prvý diel páčil, to môžete brať, buď ako pozitívum alebo Alica3 resizeako negatívum. Ja to vnímam neutrálne, s tým, že problémy sú skôr inde.

Faktom je, že v tomto prípade sa scenáristi držali knihy ešte menej ako predtým. Spisovateľ Lewis Caroll svojho času napísal aj pokračovanie nazvané Za zrkadlom a čo tam Alica našla, no z jeho pôvodných myšlienok neostal takmer kameň na kameni. Nakoniec, niektoré elementy boli do deja Alica12 resizezapracované už minule. Ani to však stále nepovažujem za zásadný problém. Je len na šikovnosti scenáristov, aby správne uchopili pôvodnú ideu a obrúsili ju do novej funkčnej podoby. A práve to sa podarilo iba spolovice.

Pred šiestimi rokmi sme končili tým, že sa hlavná hrdinka vydala na námornú výpravu. Posúvame sa v čase do chvíle, keď sa vracia domov z Číny. Pár vecí sa však zmenilo a jej sny sú razom v ohrození. Aby toho nebolo málo, motýľ Absalom ju cez zrkadlo znova navedie do krajiny zázrakov, kde na ňu čaká Alica8 resizeďalší problém. Klobučník sa totiž dozvedel, že jeho rodina možno stále žije a iba ona jediná mu môže pomôcť. Súboj s časom sa začína.

Už úvodná námorná scéna je patrične rozprávková, no veľkolepá súčasne. Celé nové dobrodružstvo je výpravné a má, s výnimkou trochu pomalšieho úvodu, svižné tempo. Neustále sa niečo deje, jedna lokalita strieda druhú a nie je núdza ani o Alica4 resizeväčšinou už známe bizarné postavičky. Lenže niekde na polceste medzi plánmi a výslednou realizáciou sa vytratilo to, čo robilo Alicu Alicou. Bizarnosť nepochybne zostala, no to pôvodné čaro sa už pre zmenu vytratilo takmer úplne.

Dobrou správou je, že v rámci rodinných blockbusterov ide stále o slušný štandard, s viacerými dobrými nápadmi a papierovo atraktívnou zápletkou. Aby totiž Alica zistila pravdu, musí sa vydať späť do minulosti. Vďaka tomu prichádza do Alica9 resizekontaktu s Časom, ktorý je najdôležitejšou novou postavou. V podaní Saschu Barona Cohena ide pravdepodobne o najzábavnejší charakter, hoci o túto pozíciu sa delí s vracajúcou sa Srdcovou kráľovnou - keďže každá rozprávka potrebuje adekvátneho zloducha. Aj všetko ostatné v zásade funguje, hoci sa treba preniesť cez to, že divák dostáva odpovede na otázky, ktoré si nikdy nepotreboval klásť. Určite sa netreba pozerať na film Alica11 resizeknižnou optikou, inak hrozí určité sklamanie.

Bolo by veľmi jednoduché odsúdiť Alicin návrat za zbytočný sequel, no zároveň aj trochu neférové. Tvorcovia totiž dodali presne to, čo sa od nich čakalo a výsledok, s určitými výhradami, obstojí aj voči prvej výprave do tohto čarovného sveta. Ale to sme už znova pri tom, že záleží i na tom, ako vám to zaujalo prvýkrát.

Alica resizeAlica v Krajine za zrkadlom (Alece Through the Looking Glass), USA, 2016
Alice Through the Looking Glass
Dĺžka: 113 minút
Réžia: James Bobin
Scenár: Linda Woolverton
Kamera: Stuart Dryburgh
Strih: Andrew Weisblum
Hudba: Danny Elfman
Hrajú: Mia Wasikowska, Johnny Depp, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Sacha Baron Cohen, Rhys Ifans, Matt Lucas, Lindsay Duncan, Leo Bill, Geraldine James, Andrew Scott, Richard Armitage, Ed Speleers, Alan Rickman, Timothy Spall, Stephen Fry, Barbara Windsor, Michael Sheen, John Sessions, Wally Wingert a ďalší
Distribúcia: Saturn Intertainment
Premiéra v SR: 26. mája 2016
Foto: Saturn Intertainment

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.