X-Men: Apokalypsa (X-Men: Apocalypse)

Regulárna štvorka nakoniec nevznikla. Miesto toho sa štúdio rozhodlo pre návrat do minulosti a akýsi polovičný reštart. Prvej triedy zasadenej do šesťdesiatych rokov sa chopil šikovný Matthew Vaughn (Hviezdy prach, Kingsman: Tajná služba).Potom však užprepustil miesto práve duchovnému otcovi ságy. V Singerových rukách ostalo aj uzavretie druhej trilógie s názvom Apokalypsa a nič okrem názvu nenaznačovalo blížiacu sa pohromu. Netuším, čo sa nakoniec stalo, pretože navzdory očakávaniam Singer natočil najslabších X-menov. Ak už toto nie je predzvesť apokalypsy, tak neviem.

DF-SU-08624Od deväťdesiatych rokov sa toho veľa zmenilo. Sprvoti podceňované komiksové filmy medzitým postavili pevné základy svojim nasledovníkom a stali sa synonymom univerzálnej diváckej zábavy. X-meni boli naviac od začiatku príkladom inteligentnej zábavy a o to väčším prekvapením je,že tentokrát rezignovali na všetky svoje silné stránky. Popritom jemne haprujú aj z hľadiska dejovej kontinuity, ale to sa týka skôr celej série a preto to nebudem riešiť.

Nápad postaviť všetkých hrdinov proti prvému a najsilnejšiemu mutantovi na svete nemusel znieť na papieri zle. Patrične megalomanská premisa, kde sa bojuje o osud celého sveta,skrátka musí nalákať divákov. Lenže už tu niekde sa stala chyba. Ak bol doteraz scenár najsilnejšou zbraňou mutantieho univerza, Apokalypsa zaraďuje nečakanú spiatočku. Precízne budovaná psychológia postáv je odtlačená do pozadia a jedinou výnimkou je asi len Magneto a jeho dejová línia. On ako jediný prechádza určitým prerodom, inak je to kvantita na úkor kvality.

227 xb 8280 v1032.1026K starým známym z oboch predošlých dielov totiž pribúdajú ajďalšie a ďalšie charaktery. Podstatná väčšina z nich je známa už z pôvodnej trilógie a sú iba nahradení mladšími verziami. Málokto z nich však dokáže skutočne zaujať. Nová Storm nestojí za reč, Jean Grey v podaní Sansy Stark je mdlá a najlepšie z toho paradoxne vychádza Olivia Munn a jej Psylocke na opačnej strane barikády. A to má výrazne obmedzený priestor a k dispozícii iba zopár replík. Narozdiel od väčšiny nových prírastkov má každopádne aspoň nejakú charizmu.

O tej bohužiaľ nemôže hovoriť ústredný zloduch En Sabah Nur. Pod jeho maskou sa skrýva talentovaný Oscar Issac, ktorý dokázal zažiariť aj v nedávnej Ex Machine, či nových Hviezdnych vojnách. Lenže čo z toho, keď pod spomínanou maskou ho vôbec necítiť a scenárista Simon Kinberg ho núti z úst vypúšťať jeden klišovitý dialóg za druhým. O nejakom rešpekte užnemožno hovoriť vôbec. Na to, aký má byť silný nepriateľ, sa vlastne nepochopiteľne krotí a necháva za seba konať svojich štyroch jazdcov apokalypsy. Tento rok je to už po Doomsdayovi druhý všemocný komiksový záporák degradovaný na matnú figúrku. Začínam sa reálne báť o osud Avengerov, ktorých čaká v osobe Thanosa niečo podobné.

DF-02330Pokiaľ sa tešíte aspoň na akciu, tej je našťastie relatívne dosť. Najlepšie spracovaná mi však prišla v úplnom úvode. Singer má síce k dispozícii slušný rozpočet, ale nikdy nepatril k režisérom so silným vizuálnym cítením. Je to vidieť prakticky neustále a hoci takmer nič nekazí, málokedy sa mu podarí vytvoriť naozaj pôsobivý moment. Nezmyselne silný mutant Quicksilver naviac iba vykráda svoju najoriginálnejšiu scénu z minulého filmu, zbytočné cameo Wolverina viac zaujme nečakanou brutalitou ako spracovaním a súboj myslí pôsobí predovšetkým bizarne.

Ohliadnuc od všetkých negatív premisa možno nepatrí k silným stránkam, ale samotná zápletka je v zásade funkčná. Tempo je pomerne vyvážené a poteší aj prítomnosť humoru. No a v neposlednom rade sa film môže oprieť o veteránov série v podaní Michaela Fassbendera, Jennifer Lawrence, Jamesa McAvoya čiNicolasa Houlta. Zaujme aj Rose Byrne, ktorej sympatická agentka CIA Moira MacTaggers sa po absencii v Budúcej Minulosti znova vracia na scénu.

DF-SU-06157crpApokalypsa nie je v konečnom účtovaní až tak zlá a dokáže priniesť aj záblesky starých čias. Akurát sa kvalitatívne zasekla v dobe, keď boli ešte filmové adaptácie komiksov v plienkach. Punc výnimočnej udalosti sa tentoraz nedostavil, ale zarytým fanúšikom to možno nebude až tak vadiť. Stále sú to X-meni, akých majú radi a možno nad tým dokážu prižmúriť nejedno oko. Avšak Deadpool bol niekde úplne inde.

PS: Niekde na konci prvej tretiny sa nachádza sofistikovaný vtip na tému, že tretí diel býva vždy najhorší. V tomto prípade veľmi výstižný.

X-Men: Apokalypsa (USA 2016)
X-Men: Apocalypse
130 minút.
DF-09379Scenár: Simon Kinberg. Réžia: Bryan Singer. Kamera: Newton Thomas Sigel. Strih: Michael Louis Hill, John Ottman. Hudba: John Ottman. Účinkujú: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence, Nicholas Hoult, Oscar Isaac, Rose Byrne, Evan Peters, Josh Helman, Sophie Turner, Tye Sheridan, Lucas Till, Kodi Smit-McPhee, Ben Hardy, Alexandra Shipp, Lana Condor, Olivia Munn, Monique Ganderton, Fraser Aitcheson, Ally Sheedy, Anthony Konechny, Lukas Penar, Joanne Boland, Manuel Tadros, T.J. McGibbon, Tómas Lemarquis, Stan Lee, Stephen Bogaert, John Bourgeois, Dan Lett, Shawn Campbell, Joe Cobden, John Ottman, Željko Ivanek, Hugh Jackman, Jason Deline a ďalší.
Slovenská premiéra 19. mája 2016
Foto: CinemArt

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.