Vtáci a ľudia (Bird People)

V expozícií filmu Vtáci a ľudia sa režisérka Pascale Ferran skvele pohráva práve s touto myšlienkou, keď vidíme viacero postáv na jednom mieste, počúvajúcich odlišnú hudbu a premýšľajúcich o úplne odlišných veciach. Ak by sme Vtaci4 resizevšak šli hlbšie, možno by sme zistili, že majú predsa len niečo spoločné. Možno, že žijú v stereotype a chcú sa z neho vymaniť, len nevedia ako, možno im chýba láska, možno túžia „iba“ po šťastí a slobode. Práve po tých veciach, ktoré je v živote najťažšie získať.

Sú okamihy, keď človek stojí na križovatke a aj keď vie, že by mal ísť napríklad doľava, chce ísť opačným smerom. Niečo, možno zdravý rozum, možno čert šepkajúci do ucha, ich však drží a núti ísť doľava. Prvá hlavná postava, Gary, má presne tento problém. Zrazu si uvedomí, že smer akým sa uberá, ho neprivedie ani ku slobode, ani nebude šťastný. Napriek tomu, že očividne nemá starosť o peniaze a jeho práca spočíva Vtaci2 resizenapríklad v lietaní do Dubaja, kvôli krátkemu rozhovoru s pár ľuďmi, cítiť tu akési prázdno. Akoby si Gary začal uvedomovať, že je len malý poslíček, vraviaci naučené frázy rôznym cudzím ľuďom na podnet svojich nadriadených, strácajúc pritom rodinu a pokoj domova. Scénosled v Garyho časti filmu, je veľmi dôsledný. Divák si k nemu hľadá cestu a pomocou malých náznakov začína tušiť, že nad Garym sa vznáša akýsi čierny mrak a o chvíľu z neho zaprší. Keď zaprší, všetko je to maximálne uveriteľné a poodhaľujú sa nám tiež ďalšie súvislosti, informácie a budujeme si k nemu určitý vzťah. Hromada dlhých, pre niekoho možno prázdnych záberov na Vtaci10 resizeGaryho fajčiaceho pri okne, alebo vonku pred hotelom, skvele charakterizuje to, čo sa práve deje v jeho vnútri. Pri rozhovore s manželkou vidieť prepracovanosť v psychológií postáv a tiež funguje napätie, keďže sme na Garyho osud zvedaví stále viac a viac. Tu sa však dostávame k prvému a najväčšiemu problému filmu. Práve vtedy, keď sme najviac zvedaví na to, ako to s Američanom snažiacim sa ukončiť svoj doterajší „prázdny“ život dopadne, sa presúvame k postave Audrey a zmení sa nie len príbeh filmu, ale výrazne aj jeho štýl. Keď mladá študentka dostane zrazu možnosť pozorovať okolitý Vtaci8 resizesvet z vtáčej perspektívy, namiesto prechádzajúcich precízne komponovaných statických záberov, sledujeme zábery z dronov a hľadiskové zábery. Tento mierny experiment pôsobí bezpochyby mierne mätúco, ale na druhej strane sledovanie malého vrabca, ktorý je odrazu hlavnou postavou a naozaj možno povedať, že je plnohodnotným ďalším hercom, je fascinujúce a dokazuje tiež obrovské režijne majstrovstvo.  

Film je od začiatku plný symbolov, metafor a opakujúcich sa motívov, ako sú napríklad stúpajúce lietadlá pri neďalekom Vtaci5 resizeletisku, ktoré hlavné postavy zamyslene sledujú a snívajú, že raz budú mať tiež krídla a budú môcť lietať a vidieť svet z iného pohľadu než teraz. Sledujeme kontrast dvoch postáv uzavretých nielen medzi stenami jedného hotela, ale tiež vo vlastnom svete pripomínajúcom klietku, spolu so životom vtákov, ktorí si môžu voľne lietať, kam sa im zachce. Režisérka sa pohráva s filozofickými myšlienkami a nenápadne ich vsúva do príbehu, čím dáva divákom možnosť na viacnásobnú interpretáciu. Vtáci Vtaci7 resizea ľudia je artovo ladený snímok, spájajúci prvky komédie, drámy, romanci, i fantasy, rozoberajúci každodenné ľudské problémy, či celkovo zmysel bytia, ktorý však dopláca na nie práve vhodné rozčlenenie a neskôr aj vzájomné prepojenie dvoch príbehov. Film nepôsobí komplexne, ale len ako zopár pútavých fragmentov pospájaných do jedného mierne chaotického a možno aj trocha prvoplánového celku. Divák totiž miestami tápe a stráca sa, presne ako Gary s Audrey, a práve vďaka tomu nedostáva priestor na plné stotožnenie sa s postavami, či úplne pochopenie ich prepojenia.  

Vtaci resizeVtáci a ľudia (Bird People), Francúzsko, 2014)
Dĺžka: 128 minút
Réžia: Pascala Ferran
Scenár: Guillaume Bréaud, Pascale Ferran
Kamera: Julien Hirsch
Strih: Mathilde Muyard
Hudba: Béatrice Thiriet
Hrajú: Josh Charles, Anais Demoustier, Roschdy Zem, Taklyt Vongdara, Geoffrey Cantor, Camélia Jordana, Radha Mitchell, Aurore Soudieux, Guillaume Bréaud, Nicole Dogué, Akéla Sari, Anne Azoulay, Hippolyte Girardot, Mathieu Amalric a ďalší
Distribúcia: Film Europe
Premiéra v SR: 28. apríla 2016
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.