Spotlight (USA 2015)

spotlight128 minút.
Scenár: Josh Singer, Tom McCarthy. Réžia: Tom McCarthy. Kamera: Masanobu Takayanagi. Strih: Tom McArdle. Hudba: Howard Shore. Účinkujú: Michael Keaton, Mark Ruffalo, Rachel McAdams, Liev Schreiber, John Slattery, Brian D’Arcy James, Stanley Tucci, Jamey Sheridan, Billy Crudup, Neal Huff, Duane Murray, Paul Guilfoyle, Michael Countryman, Len Cariou, Richard Jenkins a ďalší.
Slovenská premiéra 7. apríla 2016
Oscary za najlepší film i za scenár a desiatky ďalších ocenení zdobia drámu v réžii herca Thomasa McCarthyho, ktorá mala nesúťažnú premiéru vlani na festivale v Benátkach. Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams a Liev Schreiber účinkujú v hlavných úlohách filmu podľa skutočných udalostí o tom, ako reportéri rubriky Spotlight v americkoom denníku The Boston Globe v roku 2002 odhalili machinácie tamojšej arcidiecézy katolíckej cirkvi, ktorá tajila rozsiahle sexuálne zneužívanie detí dovedna deviatimi desiatkami bostonských kňazov. V záverečných titulkoch je i zoznam krajín, v ktorých katolícki kňazi zneužívali či dodnes zneužívajú mladistvých. Film vzácne uspel nielen u kritikov, ale aj u bežného publika. Výrobné náklady 20 miliónov dolárov sa premenili na tržby 86 miliónov. Nadšená nebola len cirkev, ale po kladnom prijatí Vatikánom film nepovažuje za antikatolícky.
Foto: ITAfilm

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.