Grimsby (The Grimsby Brothers)

Svoju objemnú partnerku miluje prinajmenšom tak, ako fľašu vychladeného piva, ale nad všetkými láskami čnie neporušená pamiatka strateného brata Sebastiana. Jeho izbička je malou svätyňou, do ktorej nemajú vstup ani Grimsby7 resizevehementne protestujúci synkovia. Je obklopený verným krčmovým bratstvom, pestrou zbierkou ťažkotonážnych  potetovaných typov, zdieľajúcich jeho dlhoročnú traumu zlomeného rodinného puta. Spoločným úsilím sa nakoniec mladší braček nájde a Nobby sa radostne vypraví na dlhoočakávané stretnutie. Ohňostroj citov sa však nekoná. Sebby je špičkovým špiónom MI5 a v momente, keď sa Nobby vrhá do jeho náručia, práve mieri na ruského atentátnika Lukašenka. Likvidácia sa nevydarí, Seb sa skompromituje a jeho zamestnávatelia ho podozrievajú zo zrady. Začína sa neľútostná naháňačka a zápas o život. Nobby sa stáva síce nekoordinovaným, ale v konečnom dôsledku efektívnym partnerom v boji o záchranu ľudstva.

Grimsby  resizeAsi sa môžeme  pýtať, či všetko, čo tento zanietený reprezentant totálnej slobody vymyslel je prijateľné a konzumovateľné. Jeho humor nepozná žiadne obmedzenia a s chuťou prekračuje všetky hranice dosiaľ videného a popísaného. Vrcholom jeho komediálnej imaginácie je scéna, odohrávajúca sa v maternici mohutnej slonice. Bratia tam nájdu úkryt pred nepriateľskými zlosynmi a všetko, čo sa pri ľúbostných hrách slonieho stáda odohrá, je možné označiť za novú kategóriu v komediálnom registri. Ak sa Tarantino preslávil spojením humoru a krutosti, Baron Cohen je pionierom novej zlúčeniny – humoru a hnusu.

Grimsby3 resizeV dobe kultu estetiky ľudského tela, jeho večnej mladosti a krásy, atribútov, na ktorých vyrástol dobre prosperujúci  priemysel, odstraňujúci všetko, čo sa nehodí, prevísa, či prečnieva, Cohen zaľudňuje svoj príbeh výraznými reprezentantmi odvrátenej strany týchto prijatých a uctievaných hodnôt. Sústreďuje sa na všetko, čo môže tieto vybrané vzorky dokonalosti zosmiešniť a dehonestovať. Sebastián (Mark Strong), charizmatický agent s ideálnym telom, si týchto autorských operácií užije dosýtosti. Nazvime tento sled neláskavých odhalení všetkého, čo súvisí s ľudským telom, Grimsby11 resizejeho rozmnožovacími a vylučovacími funkciami, decentne falickým karnevalom, ktorý sa vracia kamsi do pohanskej čistoty, kde nič ľudské nebolo pre nikoho tabu. Cohen sa s týmto arzenálom pohráva s chuťou a neopakovateľným, dychberúcim  humorom.

Ďalším terčom jeho posmechu je bondovská dokonalosť a vynachádzavosť. Má svoje hranice, za ktorými už dokáže pomôcť len vynachádzavosť hlupáka, plného nápadov a improvizačnej energie. Tá jediná tu funguje. Znevažuje Grimsby10 resizevšetko, od filnatropie po boj s terorizmom. Zamieňa vznešných predstaviteľov dobročinných cieľov za dobre utajených zloduchov. V roli Rhondy Georgeovej, posadnutej záchranou ľudstva jeho vyhubením, sa predstavila španielska herečka Penélope Cruz. Do panoptika zasiahnutých vkráčali bez šance na únik i Donald Trump a Daniel Radcliffe, predstaviteľ Harryho Pottera.

Sofistikovaným ťahom Cohenovej filozofie posmechu bolo i angažmán režiséra Louisa Leterriera (Kuriér, Kuriér 2, Podfukári, Súboj Titánov). Preslávil sa presne tým žánrovým Grimsby4 resizeregistrom, na ktorý autor scenára i predstaviteľ hlavnej role namieril neregulovaný prúd svojho vyzývavého humoru.    

Ak sa dennodenne presviedčame pri správach zo sveta o tom, že všetko je možné, Sacha Baron Cohen berie tento fakt vážne. Týmto filmom to demonštruje viac než presvedčivo. Zobral na seba rolu bezohľadného klauna a svojim odvážnym smiechom názorne ilustruje dobu, vymknutú z kĺbov. Aj v mestečku Grimsby o tom vedia svoje.

Grimsby12 resizeGrimsby (The Brothers Grimsby),Veľká Británia, USA, 2016
Dĺžka: 82 minút
Réžia: Louis Leterrier
Scenár: Sacha Baron Cohen, Phil Johnston, Peter Baynha
Kamera: Oliver Wood
Strih: Jonathan Amos, Evan Henke, James Thomas
Hudba: David Buckley, Erran Baron Cohen.
Hrajú: Sacha Baron Cohen, Mark Strong, Rebel Wilson, Isla Fisher, Penélope Cruz, Ian McShane, Scott Adkins, Annabelle Wallis, Gabourey Sidibe, David Harewood, Sam Hazeldine, Johnny Vegas, Lex Shrapnel, Rory Keenan, Lee Nicholas Harris, Eileen Davies, Karol Steele, Bob Cryer, Jorge de Juan, Lasco Atkins a ďalší
Distribúcia: CinemArt SK
Premiéra v SR: 3. marca 2016
Foto: CinemArt SK

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.