Agenti dementi (Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo)

mortadelo and filemonIde o prvý digitálne animovaný dlhometrážny projekt podľa najpopulárnejšieho španielskeho komiksového fenoménu Mortadelo a Filemón, ktorý už v roku 1958 predstavil výtvarník Francisco Ibáñez. Obľubu si získali po celej Európe, v rôznych krajinách ich premenovali na Morta a Phila, Mortadella a Polpettu, Flipa a Flopa, Flinka a Fummela, Älliho a Tälliho alebo Clevera a Smarta. Pod týmito menami ich poznali aj priaznivci komiksov v Nemecku, Česku i na Slovensku. V 80. rokoch minulého storočia sa totiž komiksové zošity pre Nemecko tlačili v socialistickom Československu. Dvojica popletených súkromných detektívov sa časom premenila na duo chaotických tajných agentov, humor však zostal priamočiaro groteskný, zemitý, brutálny, nekorektný, anarchistický, detinský, s nádychom južanského machizmu a s častými štipľavými erotickými dvojzmyslami.

Agenti Clever a Smart nie sú ani bystrí ani šikovní. Práve naopak. 71463EgPDVL. SL1500 Do ich sveta patrí aj fúzatý Vincente – El Superintendente – Súper alebo aj El Súper, dobrácky no výbušný šéf agentúry T.I.A. (Técnicos de Investigación Aeroterráquea – ale predovšetkým ide o paródiu na americkú CIA). Jeho moletná sekretárka Ofélia je pre agentov nočnou morou, kým o sexi sekretárke Irme obaja snívajú zaľúbené sny. Ďalej tu je šialený bradatý vedátor profesor Bacterio, v rôznych úlohách sa objavuje malý naivný mužíček s veľkou hlavou a okuliarmi Rompetechos a úbohý slepec s bielou paličkou a psíkom, ktorý neustále hynie stovkami strašných smrtí.

Prehnané násilie – aj voči zdravotne postihnutým, deťom, starcom, kňazom a mníškam – je jedným z poznávacích znakov komiksu. Postavy však nikdy dlho netrpia a zázračne rýchlo sa zotavujú, aby mohli vzápätí inkasovať ďalšie fatálne rany. V komiksoch sa objavujú parodické narážky na politiku, spoločenský život i kultúru, často znejú hity pop music a hojne sa strieľa z úspešných filmov. Príbehy sú zámerne prostoduché, obmieňajú schému o tom, ako hlúpi, nafúkaní, ťarbaví a smoliarski agenti napokon vždy svojou neschopnosťou porazia aj toho najrafinovanejšieho zločineckého súpera.

71SsRUL5vCL. SL1500 Španielsky tvorca reklám a animátor Javier Fesser (nar. 1964) príbehy Clevera a Smarta sfilmoval už v roku 2003. Triková hraná snímka La Gran aventura de Mortadelo y Filemón sa už vtedy v našich kinách volala Agenti dementi a zapísala sa do análov ako jeden z najhorších filmov, aké kedy kiná priniesli. Akcia živých hercov v reálnom, no predsa pestrofarebne štylizovanom a komiksovo zdeformovanom svete v spojení s brutálnym humorom a slaboduchým príbehom nepôsobila ani zábavne ani smiešne, len hlúpo. V súlade s tunajším názvom – dementne. Ohnivej španielskej náture však film evidentne vyhovoval, inak by mu neudelili päť národných filmových cien Goya. Zároveň to však boli jediné ocenenia, ktorých sa snímka dočkala. V roku 2008 ešte prišlo pokračovanie Mortadelo y Filemón. Misión: Salvar la Tierra, u nás distribuované už len na videu.

Javier Fesser sa ku komiksu Francisca Ibáñeza v roku 2014 vrátil. Tentoraz však skúsil šťastie s formou digitálne animovaného rodinného komediálneho dobrodružstva. A uspel. Je síce pravda, že komiksové figúrky v 3D až príliš pripomínajú postavičky z britského štúdia Aardman Animations (Wallace a Gromit, Slepačí úlet, Spláchnutý, Ovečka Shaun) a hlavný zloduch Jimmy el Cachondo je vizuálnym klonom hlúpeho arogantného Vectora z Ja, zloduch (čiastočne vychádza aj z vizáže kedysi populárneho britského komika Martyho Feldmana), no animácia CGI Ibáñezovmu komiksu pristane. Dokonale vyhovuje jeho drsnému čaru, bláznivosti, nekorektnosti i typickej komiksovej skratkovitosti.

MYF-04Šéf agentúry T.I.A. do nového trezora vložil obálku s tajným materiálom. Nedobytný sejf mu vzápätí ukradol prešibaný zloduch Jimmy, spolčený so siamskými dvojčatami Marim a Trinim. Šéf nemá inú možnosť, len vyslať po ich stopách Smarta a Clevera, teda Mortadela a Filemóna. Z väzenia sa však na slobodu dostal hromotĺcky obor Tronchamulas (v slovenčine „Karol“), ktorého za mreže dostali práve dvaja agenti, za čo im prisahal pomstu. A aby toho nebolo málo, Tronchamulas a Jimmy sú bratranci. Začína sa bláznivá naháňačka plná omylov, kopancov, úderov, pádov, havárií a explózií. A hoci o nejakej poézii, hravosti, satire či nedajbože dôvtipe nemôže byť ani reč, aj tá nemilosrdná bezbožná sranda (v tomto prípade oveľa výstižnejšie slovo ako „humor“) vie byť nákazlivá – a sem-tam to v tej záplave katastrof zaiskrí aj nečakaným vtipom a dobre vygradovaným gagom. Odchovaní predchádzajúcimi animákmi Continental filmu, menovanými v úvode, sme sa naučili tešiť aj z mála.

Výtvarné riešenie vychádza z komiksu, animácia nemá chybu. A zvyšok… zvyšok, to sú starí dobrí Clever a Smart. Ak ich milujete, nie je čo riešiť. Ak ich nemilujete, vyberte si inú limonádu!

scanners MYFAgenti dementi (Španielsko 2014)
Mortadelo y Filemón contra Jimmy el Cachondo
91 minút.
Scenár: Javier Fesser, Claro García, Cristóbal Ruiz . Réžia: Javier Fesser. Kamera: Miguel Pablos. Výtvarník: Victor Monigote. Hudba: Rafael Arnau. V slovenskom znení účinkujú: Miroslav Trnavský, Juraj Predmerský, Peter Rúfus, René Jankovič, Ondrej Kaprálik, Dušan Tarageľ, Gregor Hološka, Zuzana Šebová, Martina Dolna, Juraj Baláž, Ivan Vojtek ml a ďalší.
Slovenská premiéra 4. februára 2016
Foto: Continental film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.