Vlna (Nórsko 2015)

vlna BølgenBølgen
104 minút.
Scenár: John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg. Réžia: Roar Uthaug. Kamera: John Christian Rosenlund. Strih: Christian Siebenherz. Hudba: Magnus Beite. Účinkujú:  Kristoffer Joner, Thomas Bo Larsen, Ane Dahl Torp, Fridtjov Såheim, Jonas Hoff Oftebro, Edith Haagenrud-Sande, Arthur Berning, Eili Harboe, Laila Goody, Lado Hadzic, Mette Agnete Horn, Herman Bernhof, Silje Breivik, Tom Larsen, Tyra Holmen, Håkon Moe a ďalší.
Slovenská premiéra 28. januára 2016
Geiranger je malebné mestečko na konci rovnomenného fjordu na západe Nórska. Strmé hory Åkerneset hrozia zosuvom, ktorý by spôsobil obrovskú prílivovú vlnu s katastrofálnymi následkami. A práve o tom v Nórsku a Rumunsku (!) nakrútil svoj film nórsky režisér Roar Uthaug, známy žánrovými snímkami Ľadová smrť a Útek, ktoré však v našich končinách nezaznamenali výraznejšie úspechy. Keď prístroje zachytia znepokojujúce signály, geológ Kristian a jeho rodina majú desať minút na únik do bezpečia. Prvý nórsky katastrofický film úspešne imituje hollywoodske vzory a do nórskych kín prilákal 800 tisíc divákov, takže Nóri ho vyslali aj do zápolenia o nominácie na Oscara. Pretože však kasový úspech nie je zákonite aj potvrdením filmových kvalít, Oscar sa nekoná. Snímka je zaradená do druhého ročníka prehliadky škandinávskej kinematografie Scandi 2.
Foto: Film Europe

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.