Cyklus Music & Film v Kine Lumière uvedie Sigur Rós

„Heima (2007) je hudobné road movie po Islande, v ktorom je hudba kapely doplnená rozhovormi s jej členmi a zábermi na túto čarokrásnu krajinu. Samotné slovo ´heima´ v preklade znamená domov alebo doma,“ hovorí Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film. „Film vznikol po návrate z najdlhšie trvajúceho 13-mesačného svetového turné kapely na Island, keď namiesto zaslúženého oddychu odohrali počas dvoch týždňov neohlásenú sériu koncertov bez vstupného. Loďou, autobusom i lietadlom putovali spolu so štyridsaťčlenným štábom krajinou a navštívili 15 lokácií. Oficiálne boli propagované iba dva koncerty v mestách Reykjavík a Oxnadalur, o zvyšných sa ľudia dozvedeli len ústnym podaním.“

 

Sigur resizeSkupina vo filme Heima vystupuje na veľkých priestranstvách i v klubových priestoroch, v dedinských kultúrnych sálach i na spoločenských večierkoch, v nedotknutej divočine, v hlbokých údoliach i na šírych poliach. Vo filme odznejú piesne zo všetkých štyroch albumov kapely, z ktorých mnohé sú radikálne prerobené, ale tiež dve úplne nové skladby Guitardjamm a A Ferd Til Breidarfjardar 1922. „Nakrúcalo sa osem vystúpení, od najmenších v protestnom tábore Snaefell až po najväčší koncert v histórii kapely v Reykjavíku, ktorý sa s 25 000 divákmi stal aj najväčším koncertom v histórii Islandu. Nakrúcalo sa i na niekoľkých miestach bez prítomnosti divákov. Všetka hudba bola zaznamenaná naživo počas vystúpení a nebola nijako upravovaná,“ hovorí Ulman, podľa ktorého kontrast skromných a majestátnych prostredí vo filme dokonale korešponduje s rovnako majestátnou a zároveň veľmi intímnou hudbou kapely. Film nakrútil kanadský režisér pôsobiaci v Hollywoode Dean DeBlois a na výslednej podobe má zásluhu aj strihač Nick Fenton. „Heima je poctou ľuďom a miestam, ktoré tvoria ´domov´. Chcel som prezentovať intímny pohľad na kapelu a ich krajinu očami fascinovaného a očareného cudzinca,“ povedal pri uvedení filmu režisér DeBlois.

 

Štyri roky po celosvetovom úspechu filmu Heima vznikol ďalší filmový projekt Sigur Rós: Inni (2011), ktorý je vizuálne jeho pravým opakom. Nakrútený bol počas dvoch vystúpení v londýnskom Alexandra Palace v novembri 2008 na záver celosvetového turné kapely k ich piatemu radovému albumu a na rozdiel od filmu Heima predstavuje kapelu v tajomnejšej a psychedelicky omamnejšej polohe. „Zatiaľ čo vizuálne ohromujúca Heima je farebnou púťou Sigur Rós po dojímavých i bizarných miestach rodného ostrova s majestátnou a nádhernou prírodou, film Sigur Rós: Inni je úplne iný. Zameriava sa len na kapelu a zachytáva jej koncertné vystúpenie. Na rozdiel od farebnej Heimy je tento film čiernobiely a dáva divákovi šancu priblížiť sa ku kapele úplne na dosah. Slovo ´inni´ v preklade znamená vnútri,“ charakterizuje vyznenie filmu Ulman. „Atmosféru filmu režisér Vincent Morisset umocnil tým, že pôvodný záznam na formát HD Digital previedol na klasický 16 mm celuloidový pás, ten bol premietaný a znova digitálne nasnímaný cez rôzne hranoly a iné nájdené sklenené objekty, takže pri sledovaní filmu diváci nadobudnú pocit, ako keby sledovali čosi nájdené a znova obnovené.“ Film strihal opäť Nick Fenton, ktorý na niekoľkých miestach narúša koncert nečakanými krátkymi archívnymi zábermi vrátane rozhovoru z konca 20. storočia, keď kapela začínala svoju cestu za celosvetovou slávou. Film mal premiéru na MFF v Benátkach.

 

Islandská post-rocková kapela Sigur Rós vznikla v roku 1994 v Reykjavíku, svoj debutový album Von (Nádej) vydali v roku 1997. Už ich druhý album Ágætis byrjun (Dobrý začiatok) z roku 1999 zaznamenal celosvetový úspech. Sigur Rós dnes hrajú v zložení Jón Þór „Jónsi" Birgisson (spev, gitara), Georg „Goggi“ Hólm (basgitara) a Orri Páll Dýrason (bicie, perkusie) a za dvadsať jeden rokov od ich vzniku sa z nich stala jedna z najkultovejších kapiel na svete. Sigur Rós, to je dnes šesť štúdiových albumov, jeden živý, dva filmy, sólové nahrávky, piesne v svetoznámych filmoch ako Milionár z chatrče Dannyho Boylea, Vanilkové nebo Cameroma Crowea, Život pod vodou Wesa Andersona či v seriáloch Hra o tróny, Simpsonovci, CSI: Las Vegas a množstvo zaujímavých spoluprác s inými hudobníkmi,“ charakterizuje kapelu Ulman. „Ich magická emocionálna hudba spolu s charakteristickým jedinečným Jonsího hlasom, ktorý často spieva falzetom, si získala srdcia fanúšikov na celom svete,“ uzatvára.

                                                                     x x x

Zľavnené vstupenky na január si je možné zakúpiť na dvojprogram i na jednotlivé projekcie filmov Heima (2007) a Sigur Rós: Inni (2011) v predpredaji v Kine Lumière (denne medzi 17.30 a 20.30 hod.) a v sieti Ticketportal. Predpredaj končí 19. januára 2016 o 18.00 hod., po tomto termíne si bude možné zakúpiť vstupenky už len v Kine Lumière za nezľavnenú cenu.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.