Všetky prachy sveta (All the Money in the World)

Či toto rozhodnutie bolo správne, ťažko posúdiť, scény so Spaceym som nevidela, iba krátke ukážky. Jedno je však isté, že Christopher Plummer zatienil skoro všetkých a navyše je aj zjavom impozantná postava. Dokonca sa mi zdá, že sa trochu na Gettyho seniora aj podobá. Podal brilantný výkon, o tom niet pochýb. No či treba robiť takéto Prachy resizeradikálne kroky je otázne. Pre mňa bude Kevin Spacey stále veľký herec, i keď je to vraj nemravník. Iného názoru je predstaviteľka hlavnej úlohy Michelle Williams, ktorá odmietla honorár za znovu nakrútené scény. A takisto sa zachoval aj Mark Wahlberg, ktorý  sa vzdal honorára (jeden a pol milióna dolárov) a venoval ho na právnu pomoc obetiam sexuálneho násilia. Nálada po prepuknutí škandálu s popredným  filmovým producentom Harveyom Weinsteinom je zrejme na bode mrazu, a tak sa možno nemôžeme čudovať rozhodnutiu režiséra zasiahnuť do hotového filmu a úlohu zveriť inému hercovi. Vraj ho odhovárali, že to nestihne, ale tvrdohlavý Ridley Scott riskoval, nové scény nakrútil za deväť dní. A možno sa oplatilo. Lebo len Christopher  Plummer sa ocitol v zozname na Oscara Prachy4 resizeza tento film. A rozhodne nie z úcty k veku, ale pre jeho presvedčivý výkon. Otvorenou otázkou však ostáva, že sa nebude hovoriť v súvislosti s touto snímkou viac o tomto husárskom kúsku ako o samotnom filme.

Jean Paul Getty (1892-1976, jeho prvé meno bolo Jean a nie ako sa často uvádza John), jeden z najbohatších mužov sveta (v 70. rokoch minulého storočia ho nikto nepredbehol), ropný magnát, milovník umenia, nemal však nič radšej ako peniaze. Vydavateľov, ktorí chceli vydať jeho pamäti, upozorňoval, že to nebude príbeh, ako sa stať bohatý, ale čo znamená byť Prachy7 resizebohatý. Bohatstvo si užíval, nebral na nikoho ohľad a o 14 vnúčat nejavil záujem, až na jedného Johna Paula Gettyho III, syna Johna Paula Gettyho Jr. Ten mu nejako prirástol k srdcu.

Príbeh filmu sa však začína v Amerike, kde rodina Johna Paul Gettyho Jr. mala finančné problémy a na naliehanie manželky Abigail (Gail) napísal list otcovi, ten mu odpovedal, že príď do Talianska, mám pre teba miesto. Rodina vtedy ešte s tromi deťmi (neskôr pribudlo štvrté) sa šťastne presťahovala a všetko by bolo bývalo v poriadku keby otec rodiny nepodľahol alkoholu a drogám. A aby toho nebolo dosť 10. júla 1973 únoscovia mafie Ndranghety uniesli 16- ročného vnuka Prachy10 resizemiliardára. Žiadali 17 miliónov dolárov, rodina sa obrátila na starého otca ten však odmietol výkupné zaplatiť, s odôvodnením, že o chvíľu by uniesli ďalšie vnúča. Rodičia sa rozviedli, otec chlapca sa ďalej odovzdával radovánkam a matka si vybojovala starostlivosť o deti a zháňala peniaze. Netrpezlivo čakala na správy od únoscov a musela zniesť aj prítomnosť Fletchera Chasea, ktorého jej na pomoc poslal svokor. Až neskôr sa ukázalo, že Chase bol pre ňu v ťažkých časoch veľkou oporou. Dni ubiehali, únoscovia začali byť netrpezliví a na výstrahu poslali rodine ucho chlapca. Až vtedy sa magnát Getty vložil do hry a dovtedy znižoval sumu peňazí kým ju mohol odpísať z daní. Viac nebol ochotný riskovať. Charakteristický je pre neho fakt, že vraj, keď sa mu chcel Prachy6 resizechlapec poďakovať za pomoc, nebol ochotný prísť ani k telefónu. No to je však už iný príbeh.

Bolo by však na čase dostať sa k samotnej realizácii príbehu. Tvorcovia sa dosť presne držali historických  faktov, samozrejme, pre dramatickosť museli všeličo popridávať, ale celé dianie veľmi neskreslili, len, žiaľ, zahmlili. Ridley Scott (1937), tvorca  filmov ako Blade Runner, nezabudnuteľnej snímky Thelma a Louise, 1492:  Dobitie raja, Medzi vlkmi, Niet úniku a iných vie, ako správne navodiť napätie. V úvodných pasážach sa mu to akosi vymklo z rúch, dianie je viac chaotické ako je nutné, ale ďalšie dve tretiny už plynie všetko tak, ako by Prachy11 resizemalo, no nie bez prekážok orientačného rázu. Napriek nesporným kladom filmu si nemyslím, že je to Scottov najvydarenejší film. Snímka skĺzla do melodrámy, sústreďujúcej sa na boj matky s nezlomným finančníkom. Postava uneseného syna Johna Paula Gettyho III (Charlie Plummer, len menovec) je načrtnutá povrchne, sústrediac sa len na jeho počiatočnú tínedžerskú  nezodpovednosť, potom bezmocnosť a strach. Matka Gail (Michelle Williams), robila čo mohla, ale postava jej poskytla len toľko priestoru, aby vyjadrila svoju zlosť a nemohúcnosť s finančnou mašinériou. Pomerne dobre sa ujal úlohy Prachy5 resizebezpečnostného experta, okoreneného štipkou ľudskosti Fletchra Chasea Mark Wahlberg. No ani jemu rola neponúkla viac na rozohratie svojho možno zaujímavej postavy. Paradoxne v spleti gangstrov a mafiánov (podobní sú si ako vajce vajcu) vynikol tak trochu herecký výkon Romaina Durisa v úlohe Cinquanta, ktorému scenár dal aké - také ľudské črty - beťára s náznakmi svedomia. Inak všetci splynuli v masu, nad ktorou dosť vysoko trónil zakladateľ miliardárskej dynastie J. Paul Getty stelesnený Christopherom Plummerom. Nie som si však istá, či až tak veľmi nevyčnieva preto, že je, ako som už v úvode naznačila, už svojim zjavom pozoruhodná osobnosť.

Prachy9 resizeDala som si tú námahu a čo to o udalostiach prečítala. Z témy sa dalo vyťažiť oveľa viac ako film ponúka. Už samotný unesený chlapec nebol svätý, skôr by som povedala problémové dieťa. Vzťahy v rodine boli mimoriadne komplikované. Getty bol štyri razy ženatý, ale tiež veľmi rozporuplný človek. Veril vraj na reinkarnáciu a myslel si, že bol v minulom živote rímskym cisárom. Či je toto pravda – netuším. No jedno je isté, že sa staral len o hromadenie  peňazí, ale najmä o starožitnosti. Rodina po jeho smrti nemala pre túto vášeň veľké pochopenie a veľkú časť jeho zbierky, nevyčísliteľnej hodnoty, rozdala. Takže dalo sa oveľa viac čarovať, domýšľať. Žiaľ, film ostal niekde na polceste – žánrovo, herecky i režijne. Pozornosť diváka síce udrží, ale skôr ho dezorientuje, ako zorientuje.

Prachy3 resizeVšetky prachy sveta (All the Money in the World), USA, 2017
Dĺžka:135 minút
Réžia: Ridley Scott
Scenár: David Scarpa, John Pearson
Kamera: Dariusz Wolski
Strih: Claire Simpson
Hudba: Daniel Pemberton
Hrajú: Michelle Williams, Mark Wahlberg, Charlie Plummer, Christopher Plummer, Timothy Hutton, Romain Duris, Andreww Buchan, Olivia Grant, Marco Leonardi, Maurizio Lombardi, Teresa Mathoney, Charlie Shotwell, Francesca Inaudi, Mario Opinato, Andrea Piedimonte, Giulio Base, Riccardo De Torrebruna a ďalší
Distribúcia: Forum Film
Premiéra v SR: 25. januára 2018
Foto: Forum Film

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.