Atlantída, 2003 má šancu získať Českého leva

„Veľmi sa tešíme z toho, že hoci ide o koprodukčný študentský projekt, dostal v rámci Českých levov šancu o túto nomináciu zabojovať. Je skvelé, že v Česku dostávajú takýto dôležitý priestor a takéto uznanie aj študentské filmy, verím, Atlandita 2003 1 resizeže sa tým nechajú inšpirovať aj u nás doma, na Slovensku. Osobne sa teším najmä kvôli všetkým členom českého štábu, ktorých bola drvivá väčšina, je to odmena hlavne pre nich a dúfame, že sa náš film dostane k ešte viac divákom,“ povedal Michal Blaško, ktorého bakalársky film Atlantída, 2003, vznikol v koprodukcii bratislavskej Filmovej a televíznej fakulty VŠMU a pražskej FAMU.

Na plátne zvečnil príbeh mladej Ukrajinky, ktorú jej priateľ počas ilegálneho prechodu cez slovenské hranice „vymenil“ s pašerákmi za pas do vysnívaného Nemecka. Vo svetovej premiére uviedol 30-minútovú snímku na 70. ročníku prestížneho festivalu v Cannes, kde ju vybrali do jednej z najvýznamnejších súťaží krátkych filmov na svete - sekcie Cinéfondation. Ako jediný slovenský reprezentant sa dostal aj do medzinárodnej súťaže Art Film Festu v Košiciach, kde mal slovenskú festivalovú premiéru a ako jeden z desiatich najväčších nových talentov sa predstavil v sekcii Future Frames na á-čkovom festivale v Karlových Varoch.

Po svetovej premiére v Cannes dostal mladý režisér Michal Blaško pozvania pre film z desiatok zahraničných festivalov, z Poitiers Film Festivalu vo Francúzsku si odniesol Cenu za najlepší scenár a Cenu študentskej poroty za najlepší film, z Film Festival Cottbus v Nemecku si priniesol Cenu za najlepší krátky film. Momentálne je jedným z pätice filmov v Národnej súťaži Festivalu krátkých filmů Praha - Prague Shorts a čaká ho účasť v medzinárodnej súťaži krátkych filmov na Festivale Premiers Plans Angers vo Francúzsku.

Cena Magnesia sa bude tento rok udeľovať už po ôsmy raz, vyhlásená bude na slávnostnom ceremoniáli 25. ročníka Českých levov 10. marca 2018 v pražskom Rudolfíne. Cenu udeľuje spoločnosť Karlovarské minerální vody v spolupráci s Českou filmovou a televíznou akadémiou a Czech Film Center. Tvorca víťazného filmu získa odmenu 100 000 českých korún, všetkých 20 autorov z užšieho výberu sa navyše môže tešiť na podporu propagácie na európskej úrovni. „Hlavným cieľom Ceny Magnesia je zviditeľnenie českého študentského filmu a finančná podpora začínajúcich umelcov. Ocenenie má motivovať mladých tvorcov, študentov filmových škôl v ich ďalšej tvorivej práci a objavovať výrazné talenty domácej kinematografie,“ píše na svojej stráne Czech Film Center.

Vyhľadaj

2percenta

220x220stavoing

Táto webová lokalita používa súbory cookie pre lepšie používateľské prostredie. Ochrana osobných údajov tým nie je dotknutá.